Vitamina P. De ce este esențială pentru organism și în ce alimente se regăsește? Tu ce știi despre vitamina P?

Vitaminele sunt compuși organici esențiali pentru sănătatea ta, întucât organismul nu le poate produce singur. Organismul are nevoie de vitamine pentru rolul lor de catalizator, susținând o serie de procese și reacții care se petrec în corp. În cazul deficiențelor, funcțiile normale ale organismului sunt perturbate, lăsându-l vulnerabil în fața bolilor. Ce știi despre vitamina P și care este rolul ei pentru sănătate?

Vitamina P face parte din grupa flavonoidelor. Acestea sunt substanțe responsabile pentru rezistența vaselor capilare. Împreună cu vitamina C, vitamina P formează un scut de protecție a țesutului conjunctiv, susținând circulația normală a sângelui și sănătatea capilarelor, potrivit bioclinica.ro.

De asemenea, făcând parte din categoria bioflavonoidelor, vitamina P are un puternic efect antioxidant. Antioxidanții sunt esențiali pentru regenerarea țesuturilor, înlocuind celulele moarte cu celule noi, sănătoase. Antioxidanții luptă și împotriva radicalilor liberi produși în timpul arderilor celulare. Radicalii liberi afectează snătatea generală și, de asemenea, pot duce la dezvoltarea unor afecțiuni grave (precum cancerul).

Beneficiile vitaminei P:

  • îmbunătățește sistemul circulator
  • mărește rezistența la infecții
  • influenţează hematopoeza şi coagulabilitatea sângelui
  • favorizează absorbţia vitaminei C din tubul digestiv
  • favorizează acţiunea metabolică a vitaminei C
  • menţine integritatea peretelui capilar, permeabilitatea şi elasticitatea acestuia.
  • inhibă formarea plăcii de aterom şi apariţia semnelor şi simptomelor aterosclerozei;
  • scade colesterolemia;
  • scade tensiunea arterială
  • este hepatoprotectoare;
  • stimulează eliminarea bilei din colecist în duoden;
  • este antiinflamatoare,antispastică, antitumorală.

Ce alimente sunt bogate în vitamina P?

  • prune
  • coacăze negre
  • măceşe,
  • afine
  • zmeură
  • paducel
  • vişine,
  • cireşe,
  • caise,
  • mere
  • struguri
  • hrișcă
  • leuştean,
  • pătrunjel,
  • salată,
  • papaya,
  • piper verde,
  • broccoli,
  • roşii,
  • ceai verde,
  • cacao
  • ciocolată neagră
  • gingko biloba
  • nuci
  • semințe
  • cereale
  • citrice (lămâi, portocale, grapefruit)

Deficiența de vitamina P

Deficiența acestei vitamine poate provoca manifestări precum fragilitatea capilară (care favorizează hemoragiile), dureri ale membrelor inferioare, varice, hemoragii postpartum, sângerări gingivale, menstruații abundente.

Pentru a evita o deficiență, asigură-te că ai un aport suficient de vitamină P. Doza zilnică recomandată este 10-20 de miligrame pe zi.

Recent Posts

HOROSCOP 4 mai 2024. O ZODIE înfruntă dificultăţi mari!

Horoscopul zilei de sâmbătă, 4 mai 2024, spune că nativii zodiacului vor avea parte de…

15 minute ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale consumului de ouă

Potrivit nutriţioniştilor, este un mit că valorile colesterolului cresc foarte mult după consumul de ouă,…

44 de minute ago

Reţeta specială de Paşte la care nu renunţă Nadia Comăneci

Nadia Comăneci, sportiva simbol a gimnasticii româneşti din toate timpurile, a dezvăluit o rețetă specială…

o oră ago

„Câmpurile de aur din România”, în atenţia NASA. Imagini spectaculoase din satelit

România a atras atenția NASA și a întregii lumi datorită unor imagini spectaculoase captate de…

2 ore ago

Mănăstirea Ghighiu, colţ de rai lângă Bucureşti. Izvor tămăduitor şi icoană făcătoare de minuni (FOTO+VIDEO)

Situată la doar 73 de kilometri de București, Mănăstirea Ghighiu este loc de pelerinaj pentru…

2 ore ago

Cât timp se pot consuma ouăle vopsite de Paşte? Un expert dă verdictul

Ouăle fierte şi vopsite sunt un produs traditional esenţial care nu trebuie să lipsească de…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic