Sari la conținut

Vitamina pe care să o iei dacă suferi de gută. Elimină acidul uric din articulații

acidul uric
Sursă foto: pixbay.com

Vitamina C ar putea oferi beneficii pentru persoanele diagnosticate cu gută, deoarece poate ajuta la reducerea acidului uric din sânge.

Healthline a analizat de ce reducerea acidului uric în sânge este bună pentru gută și modul în care vitamina C poate contribui la scăderea acidului uric și a riscului de crize de gută.

De ce reducerea acidului uric din sânge este bună pentru gută?

Potrivit sursei de încredere a Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), guta este cauzată de prea mult acid uric în organism. Din acest motiv, orice poate reduce cantitatea de acid uric din organism ar trebui să aibă un impact pozitiv asupra gutei.

Vitamina C reduce acidul uric?

Deși sunt necesare mai multe cercetări, o serie de studii indică faptul că vitamina C poate ajuta la reducerea acidului uric din sânge, care ar putea proteja împotriva crizelor de gută.

  • Un studiu efectuat pe aproape 47.000 de bărbați pe o perioadă de 20 de ani a constatat că cei care iau un supliment de vitamina C au un risc de gută cu 44% mai mic.
  • Un studiu din 2008, efectuat pe aproape 1.400 de bărbați, a indicat că s-au găsit niveluri semnificativ mai mici de acid uric în sânge la bărbații care au consumat mai multă vitamina C în comparație cu cei care au consumat cel mai puțin.
  • O meta-analiză din 2011 din 13 studii diferite a constatat că o perioadă de 30 de zile de administrare a unui supliment de vitamina C a redus considerabil acidul uric din sânge, în comparație cu un placebo de control fără efect terapeutic.

Clinica Mayo sugerează că, deși suplimentele de vitamina C pot reduce nivelurile de acid uric din sânge, niciun studiu nu a demonstrat că severitatea sau frecvența crizelor de gută sunt afectate de vitamina C.

Pe lângă adăugarea de vitamina C în dieta dvs., CDC sugerează că atât consumul de cafea, cât și de cireșe sunt asociate cu un risc redus de crize de gută.

De asemenea, CDC recomandă să vă limitați aportul de:

  • bere
  • lichioruri distilate
  • alimente și băuturi dulci

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel