Sari la conținut

Vitamina U și tot ce trebuie să știm despre ea. Care sunt principalele ei beneficii

leguma interzisa persoanele cu boli gastro-intestinale.
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Consumul de varza va afecta negativ persoanele cu boli gastro-intestinale.

Vitamina U este o vitamină nu atât de cunoscută, deși aduce multe beneficii organismului. A  fost descoperită acum peste 80 de ani de medicul Garnett Cheney. Studiile arată că vitamina U este un compus din sucul de varză cu numeroase proprietăți terapeutice.

Mai exact, vitamina U a câștigat o atenție deosebită în anii 1950, când medicul Garnett Cheney, profesor de medicină la Școala de Medicină a Universității Stanford, i-a descoperit proprietățile vindecătoare prin diverse experimente. De exemplu, într-un studiu al său, medicul a descoperit că sucul de varză are efecte beneficii asupra pacienților diagnosticați cu ulcer peptic dar și a celor diagnosticați cu diabet zaharat.

Principalele ei beneficii sunt: întărirea sistemului imunitar, sprijină formarea trombocitelor, combate anemiile, ameliorează afecțiunile tubului digestiv. Mai mult, sunt studii care arată că vitamina U are un rol important în menținerea sub control a diabetului zaharat. Este o vitamină utilă și în cazul unor probleme ale pilii dar poate preveni și anumite boli cardiovasculare. Această vitamină contribuie la detoxifierea organismului, reduce simptomele de alergie ca și cele specifice astmului. Este benefică în cazul cistitelor, dar și pacienților care se luptă cu ulcer gastric.

Sunt studii care arată că ar putea ameliora simptomele care depresiei și ale anxietății.  Totodată, vitamina U nu este responsabilă doar pentru tratarea ulcerului, ci are și rolul de a proteja stomacul de bacterii ori viruși. Grație acestei proprietăți vitamina U menține stomacul sănătos și previne anumite afecțiuni digestive, între care refluxul acid, boala Crohn, colita ulcerativă ori sindromul colonului iritabil.

Principala sursa de vitamina U este varza. De asemenea, vitamina se regăsește și în țelină, sfecla roșie, usturoi, gălbenuș de ou, drojdie, spanac, lucernă. Atenție! Dacă este gătită vitamina U își va pierde din proprietățile terapeutice de aceea este indicat să fie consumate în stare crudă. Totodată, vitamina U se găsește și sub formă de capsule și poate fi cumpărată de la farmacie sau de la plafar, dar este bine să consultați medicul înainte de a o lua.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel