Sari la conținut

Vitamine de care are nevoie corpul tău pe măsură ce îmbătrânești

seniori
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
persoanele active din punct de vedere social îmbătrânesc mai greu

Pe măsură ce îmbătrânim, organismul nostru are din ce în ce mai multe deficiențe ce duc de multe ori la agravarea problemelor de sănătate. Cu această ocazie, am conceput o listă de vitamine de care are nevoie corpul tău pe măsură ce îmbătrânești.

Calciu

Cu vârsta, puteți începe să pierdeți mai mult din acest mineral decât absorbiți. Acest lucru vă poate face oasele să se rupă mai ușor (osteoporoză), în special pentru femeile după menopauză. Calciul ajută mușchii, nervii, celulele și vasele de sânge să funcționeze corect. Obțineți cea mai mare parte din oase, care o obțin din mâncare. Femeile peste 50 de ani și bărbații peste 70 de ani ar trebui să obțină cu aproximativ 20% mai mult decât ceilalți adulți. Laptele, iaurtul și brânza sunt surse bune de calciu.

Vitamina B12

Ajută la formarea sângelui și a celulelor nervoase. O obțineți în mod natural din alimente de origine animală, cum ar fi carne, pește, ouă și lactate. Pastilele, sulplimentele și alimentele „îmbogățite cu B12”, precum cerealele pentru micul dejun, sunt alte surse. Majoritatea persoanelor mănâncă suficient, dar vârsta poate schimba asta.

Până la 30% dintre persoanele de peste 50 de ani au gastrită atrofică, ceea ce îngreunează corpul dumneavoastră să o absoarbă din alimente. Antiacidele, unele medicamente și operația de scădere în greutate pot contribui la lipsa de B12.

Vitamina D

Corpul tău are nevoie de această vitamină pentru a absorbi calciul. Așadar, luați-le în tandem pentru a ajuta la prevenirea osteoporozei. Vitamina D, de asemenea, ajută mușchii, nervii și sistemul imunitar să funcționeze corect. Majoritatea oamenilor primesc puțină vitamina D din lumina soarelui. Dar corpul dvs. este mai puțin capabil să transforme razele soarelui în vitamina D pe măsură ce îmbătrâniți. Este mai greu să obții această vitamină din alimente, dar peștii grași, cum ar fi somonul, macroul și sardinele, sunt o sursă bună.

Vitamina B6

Corpul tău îl folosește pentru a combate germenii și pentru a produce energie. De asemenea, ajută creșterea creierului copiilor. Ai nevoie de mai mult B6 pe măsură ce îmbătrânești. Unele studii au găsit legături între nivelurile ridicate de sânge B6 la vârstnici și o memorie mai bună. Dar vitamina nu pare să îmbunătățească abilitățile mentale la persoanele cu demență. Năutul este o sursă ușoară și ieftină. La fel și ficatul, peștele gras și cerealele fortificate pentru micul dejun.

Magneziu

Vă ajută corpul să producă proteine și oase și vă menține stabil glicemia. O puteți obține din nuci, semințe și verdeață cu frunze. Dar persoanele în vârstă tind să mănânce mai puțin din ea. În plus, este mai probabil să aibă condiții de sănătate pe termen lung sau să ia multe medicamente, ambele putându-vă lăsa lipsit de magneziu.

Probiotice

Aceste bacterii „prietenoase” sunt bune pentru intestin. Le obțineți din alimente fermentate precum iaurtul sau varza murată sau din suplimente. Ele pot ajuta la probleme digestive, cum ar fi diareea sau sindromul intestinului iritabil, și pot chiar să protejeze împotriva alergiilor. Probioticele sunt probabil sigure dacă sunteți sănătos. Dar discutați mai întâi cu medicul dumneavoastră dacă aveți probleme medicale sau un sistem imunitar slăbit.

Omega-3

Acești acizi grași sunt numiți „esențiali”, deoarece corpul tău nu îi poate produce. Sunt importante pentru ochi, creier și spermatozoizi. De asemenea, acestea ar putea ajuta la protejarea împotriva bolilor legate de vârstă, cum ar fi Alzheimer, artrită și degenerescența maculară, care pot provoca orbire. Cu excepția cazului în care medicul dumneavoastră spune altfel, cel mai bine este să vă luați omega-3 din alimente precum pește gras, nuci, ulei de canola sau semințe de in.

Zinc

Mulți seniori  nu se satură de acest micronutrient subapreciat. Vă ajută simțul mirosului și gustului și combate infecțiile și inflamațiile – toate slujbele importante în corpurile mai în vârstă. De asemenea, zincul vă poate proteja vederea. Stridiile sunt de departe cea mai bună sursă a acestui mineral. În caz contrar, îl puteți obține din carne de vită, crab și cereale fortificate pentru micul dejun.

Seleniu

Vă protejează celulele de daune și infecții și vă menține funcționarea corectă a tiroidei. De asemenea, seleniul vă poate menține mușchii puternici și poate ajuta la prevenirea bolilor legate de vârstă, cum ar fi demența, unele tipuri de cancer și bolile tiroidiene. Doar una sau două nuci de Brazilia pe zi ar trebui să fie suficiente. Nu exagerați. Prea mult seleniu îți poate face părul să cadă și să-ți transforme unghiile fragile.

 

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel