luni, iulie 4, 2022

Vitamine pentru articulații și oase. Nu știi de ce te dor articulațiile? Sigur, de multe ori, dai vina fie pe vârstă, fie pe temperatura de afară sau pe poziții deficitare pe care le adopți pe timpul zilei.
Specialiștii nu te contrazic, dar completează. Durerile articulare sunt, în principal, rezultatul unei gestionări proaste a alimentației și a mișcării. Cu alte cuvinte, o relație sănătoasă între tine, medicul ortoped, specialistul kinetoterapeut și nutriționistul, ar fi soluția problemelor tale.

Te-ar mai interesa: Horoscop 4 iulie 2022. Previziuni: Schimbare drama...

Punctual, este important de reținut că lipsa mișcării are efectele dezastruoase asupra articulațiilor și, în egală măsură, greutate peste limită vine cu același „atac” distructiv asupra acestor zone.

„Alimentația sănătoasă și mișcarea sunt elemente importante pentru sănătatea oaselor și articulațiilor. Oasele au nevoie de nutrienți specifici pentru a fi sănătoase și puternice”, explică dr. Tarek Nazer, Chirurg specializat în Ortopedie, Traumatologie și Medicină Sportivă. „Indicele de masă musculară crescut duce la suprasolicitarea oaselor și articulațiilor, pe când o greutate corporală normală le protejează.”, continuă specialistul.

Te-ar mai interesa: Reacții adverse ale ibuprofenului: semnul de pe gl...

Vitamine pentru articulații și oase

„Cele mai cunoscute elemente pentru a avea oase sănătoase sunt calciul și vitamina D, dar și magneziul, proteinele, acizii grași omega-3 și vitaminele A, C și K sunt esențiale”, explică nutriționistul Wasim Nazer, pe de altă parte.

1. Calciul ajută oasele să se dezvolte normal, puternice și sănătoase. Alimentele bogate în calciu sunt: lapte, iaurt, brânza, somon, verdețuri închise la culoare și fasole.
2. Vitamina D îmbunătățește absorbția calciului. Alimentele bogate în vitamina D sunt: gălbenuș de ou, ulei de pește, ton, sardine, somon și poate fi asimilată prin expunerea la soare.
3. Vitamina A susținerea creșterea sănătoasă a oaselor. Alimentele bogate în vitamina A: carne de vită, ficat de pasăre, lapte, brânza, ouă, spanac și pepene galben.
4. Vitamina C este necesară în formarea colagenului. Alimentele bogate în vitamina C: căpșuni, kiwi, roșii, spanac, broccoli, ardei sau cartofi.
5. Magneziul ajută la menținerea densității osoase bune. Alimentele bogate în magneziu: cereale integrale, fasole, nuci, caju, avocado, banane sau broccoli.
6. Zincul ajută la formarea osoasă. Alimentele bogate în zinc: drojdie de bere, gălbenuș de ou, carne de miel, ciuperci, soia sau cereale integrale.

Te-ar mai interesa: Ulei de măsline pe piele. Medic român: Nu faceți d...

4 reguli pentru articulații sănătoase

– Exerciții fizice permanente care cresc densitatea osoasă;
– Expunerea moderată la soare ajută la menținerea adecvată a nivelului de vitamina D;
– Dieta sănătoasă și echilibrată bogată în calciu, vitamine, proteine vegetale și acizi grași omega-3;
– Hidratare – consumul suficient de apă este important pentru sănătatea întregului organism și pentru sănătatea și funcționarea bună a articulațiilor, oasele conțin 20% apă, mușchii 75% apă, lichidul sinovial 80% apă, cartilajele 85% apă.

Te-ar mai interesa: Cristina Bălan, mamă a gemenilor cu sindrom Down: ...

Pe de altă parte, dacă vrei să ai oase și articulații sănătoase este important să eviți:

Alimentele sărate – sodiul intensifică procesul de extragere a calciului din os.
Alimentele acide – reduc densitatea osoasă și scad forța musculară, ambele cu rol important în susținerea scheletului.
Stresul – se „hrănește” cu calciu, privând sistemul osos de acest element.
Fumatul – slăbește rezistența osului, duce la osteoporoză prematură și crește riscul bolilor osoase.

Te-ar mai interesa: Limbajul picioarelor. Ce spune felul în care stai ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private