Sari la conținut

Vitaminele care previn Covid. Cele patru suplimente cu efecte dovedite

Vitaminele care previn Covid. Un nou studiu a scos la iveală că riscul de infecție cu SARS-CoV-2 scade ușor, în cazul femeilor care au luat multivitamine, vitamina D, acizi grași omega-3 sau probiotice. 

Cercetătorii de la King’s College London, din Regatul Unit, au analizat date de la 1,4 milioane de utilizatori ai aplicației COVID Symptom Study din Marea Britanie, Statele Unite și Suedia. Participanții au răspuns la întrebări despre utilizarea regulată a suplimentelor alimentare.

Utilizatorii aplicației au raportat, de asemenea, rezultatele testelor COVID-19 și dacă au prezentat simptome ale bolii.

„Cercetarea noastră cuprinde un studiu observațional și nu un studiu clinic, așa că nu putem face recomandări clare pe baza datelor pe care le deținem”, avertizează cercetătoarea principală Dr. Cristina Menni, de la  King’s College.
„Până când nu avem dovezi suplimentare cu privire la rolul suplimentelor din studiile controlate randomizate, vă recomandăm să urmați liniile directoare ale Serviciului Național de Sănătate privind utilizarea vitaminelor ca parte a unei diete sănătoase și echilibrate”, adaugă ea.

Vitaminele care previn Covid. Aparare imună la femei

Cercetătorii au fost surprinși să constate că doar femeile păreau să beneficieze de administrarea celor patru suplimente în cauză.

Cu toate acestea, mai multe studii au descoperit că femeile au sisteme imune mai puternice, ceea ce poate însemna că apărarea lor imunitară e mai ușor de stimulat cu ajutorul suplimentelor.

În plus, femeile sunt mult mai atente la măsurile de siguranță precum purtarea măștii și spălatul mâinilor, decât bărbații, ceea ce ar putea crește efectele aparente de protecție ale administrării suplimentelor.

„Aceste rezultate sunt interesante, dar datorită modului în care a fost realizat studiul, aceste date nu ne pot spune cu certitudine că administrarea unor astfel de suplimente„ protejează ”împotriva infecției COVID-19”, spune Naveed Sattar, profesor de medicină metabolică la Universitatea din Glasgow, în Marea Britanie, care nu a fost implicat în cercetare.

„S-ar putea ca, fiind mai conștiente de sănătate, unele femei să fie mai puțin susceptibile să se infecteze, astfel încât comportamentele să explice aceste rezultate, nu suplimentele”, spune el.

Seif Shaheen, profesor de epidemiologie respiratorie la Universitatea Queen Mary din Londra, adaugă că cercetătorii nu au luat în considerare factori precum venitul și nivelul de studii în analiza lor.

„O preocupare majoră este că aceste constatări pot fi confundate de statutul socio-economic, dat fiind faptul că persoanele cu statut superior au mai multe șanse să ia suplimente și sunt, de asemenea, mai puțin susceptibile de a se infecta cu SARS-CoV-2”, avertizează el.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel