Sari la conținut

Alarmant! Viteza neadecvată şi indisciplina la volan, cauze principale ale deceselor în România

Accident rutier
Sursa foto: Pixabay
România, cea mai mare rata a mortalitatii din cauza accidentelor rutiere

Viteza neadecvată şi indisciplina la volan, cauze principale ale deceselor în România

Numărul persoanelor decedate din cauza accidentelor rutiere a crescut în UE, iar România înregistrează cea mai mare rată a mortalităţii din Europa. „Decesele și rănirile din traficul rutier rămân o provocare majoră pentru sănătatea și dezvoltarea globală”.

Principalele cauze ale accidentelor rutiere grave sunt viteza neadecvată şi indisciplina la volan

accident
sursa foto: evz

România înregistrează cea mai mare rată a mortalităţii rutiere din Uniunea Europeană – 86 de decese la un milion de locuitori, aproape dublu faţă de media UE. Conform statisticile Poliţiei, principalele cauze ale accidentelor rutiere grave sunt viteza neadecvată şi indisciplina la volan.

În acest context, fostul pilot de raliuri Titu Aur, care este implicat de ani de zile în creşterea siguranţei rutiere, fondatorul unei academii pentru pregătirea conducătorilor de maşini şi motociclete în acest spirit, împreună cu Biroul OMS în România, a organizat astăzi o sesiune dedicată conducerii preventive.

Accidentele rutiere, principala cauză de deces pentru copiii și tinerii

Reporterul RRA Alex Buzică a asistat la acest eveniment şi a menționat că „decesele și rănirile din traficul rutier rămân o provocare majoră pentru sănătatea și dezvoltarea globală. Începând cu 2019, accidentele rutiere sunt principala cauză de deces pentru copiii și tinerii cu vârsta între 5 și 29 de ani și sunt a 12-a cauză principală de deces când sunt luate în considerare toate vârstele. Cel puțin așa se arată în raportul global privind siguranța rutieră din 2023. Ținând cont de toate cele de mai sus, Organizația Mondială a Sănătății România și Academia Titi Aur și-au unit forțele astăzi și au realizat o sesiune de conducere defensivă în cadrul simulatoarelor unice în România din cadrul Academiei Titi Aur”.

„Atât presa, cât și oficialii World Health Organisation au luat parte la o inițiativă specială, informativă și interactivă. Au avut loc răsturnări controlate de mașină într-un simulator special și am văzut de ce este important să ai centura de siguranță, iar pe o suprafață umedă de pe pista de mașini au avut loc derapaje controlate, toate cu scopul de a vedea cum se poate recăpăta controlul mașinii într-o astfel de situație”, potrivit RRA.

46 de decese rutiere la 1.000.000 de locuitori în Uniunea Europeană

Mai mult, în 2022, au fost înregistrate, în medie, 46 de decese rutiere la 1.000.000 de locuitori în Uniunea Europeană și, ținând cont de populația fiecărei țări din UE, cele mai mici rate ale mortalității rutiere au fost înregistrate în Suedia – 22 de decese rutiere la 1.000.000 de locuitori.

România – 86 de decese rutiere la 1.000.000 de locuitori

De partea cealaltă, cele mai mari rate ale accidentelor rutiere au fost înregistrate, din păcate, în România – 86 de decese rutiere la 1.000.000 de locuitori. Sper că și cei care ne ascultă acum să conștientizeze aceste pericole.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel