Sari la conținut

Vlad Ciurea: acestea sunt simptomele unui anevrism. Uneori poate fi fatal! NU le ignorați

dr. Vlad Ciurea
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Neurochirurgul Vlad Ciurea, despre canicula

Deoarece este localizat la nivelul vaselor ce irigă creierul, anevrismul cerebral poate avea consecințe grave înainte de a se rupe deoarece realizează o compresie pe nervii cranieni sau structurile adiacente. În situația în care se rupe, poate provoca un accident vascular cerebral cu risc crescut de deces. Astfel de umflături sau săculeți cu sânge pot apărea oriunde în creier, însă majoritatea sunt localizate între creier și baza craniului.

Anevrismul cerebral apare cu precădere după vârsta de 40 de ani, însă manifestările sale apar treptat, pe măsură ce vasul „defect” se umple cu sânge sau se rupe. Specialiștii estimează că 1.5-5% din populația lumii va dezvolta un anevrism cerebral pe parcursul vieții, procent din care doar 0.5-3% se vor confrunta cu un anevrism cerebral hemoragic.

Durerea de cap puternică, însoţită uneori de stare de vomă sau de tulburări de vedere, poate anunţa anevrismul cerebral. Dar simptomele nu sunt întotdeauna prezente, semnele fizice manifestându-se adesea doar atunci când sunt afectate structurile de lângă vasul de sânge unde a apărut dilatarea.

Este însă bine să cunoaștem cauzele şi semnele acestei complicaţii, astfel încât să luăm din timp măsurile necesare.

„Tratamentul se poate realiza endovascular”

Anevrismul cerebral este o dilatare a unui vas de sânge din creier, care apare atunci când peretele vascular își pierde rezistența, a precizat, la Digi24 prof, univ. dr. Vlad Ciurea. Neurochirurgul a explicat cum poate fi depistat pericolul și prevenită o hemoragie cerebrală.

„De multe ori, anevrismele sunt lipsite de semne sau simptome și nu determină manifestări clinice decât atunci când se fisurează sau se rup, provocând o hemoragie cerebrală care poate fi rapid fatală.

Pentru a preveni această complicație, este important ca anevrismele să fie tratate odată ce au fost descoperite.

În funcție de localizarea și dimensiunea anevrismului, dar și de starea generală de sănătate a pacientului, tratamentul se poate realiza endovascular, printr-o procedură de neuroradiologie intervențională, sau printr-o operație de neurochirurgie”, a explicat neurochirurgul.

Procedura se numește clipare sau clipping și presupune deschiderea craniului și plasarea unei mici cleme din metal la gâtul anevrismului, cu scopul de a opri fluxul de sânge și a-l exclude din circulație.

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Simptomele anevrismului cerebral

Cele mai multe anevrisme cerebrale sunt asimptomatice și pot fi descoperite întâmplător, iar leziunile cu un diametru sub 10 mm au un risc foarte mic de rupere.

În cazul în care este vorba de anevrismul cerebral nerupt, apar simptome din cauza presiunii pe care acesta o exercită asupra unei anumite zone din creier. În acest sens, pacientul se confruntă cu durere de cap severă, discurs incoerent, mișcări neobișnuite ale ochilor, vedere încețoșată, amorțeală pe o parte a feței sau durere în ceafă.

Dacă anevrismul cerebral este rupt, debutează subit și simptomele sale includ durere de cap foarte puternică, greață, senzația de gât înțepenit, vărsături, sensibilitate la lumină, durere puternică în zona cefei, letargie, hipertensiune arterială, pupile dilatate, atac de apoplexie, leșin sau pierderea cunoștinței. În astfel de situații, pacientul trebuie să solicite de urgență asistență medicală. În cazul pacienţilor cu anevrism cerebral hemoragic, riscul de deces este de aproape 40%, motiv pentru care simptomele nu trebuie ignorate.

Diagnosticul pentru anevrismul cerebral poate fi pus în urma unor investigații imagistice precum angio CT, angio RMN sau angiografii cerebrale.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel