Sari la conținut

Vlad Voiculescu explică raportarea greșită a morților Covid. Aparent cifrele sunt de ordinul miilor

Demiterea lui Vlad Voiculescu a ținut prima pagină a publicațiilor, însă atenția publicului a fost captată când Vlad Voiculescu a declarat că există o raportare greșită a morților covid, iar cifrele ar fi cu totul diferite față de cele vehiculate în comunicările oficiale.

În acest moment, există două platforme diferite care raportează numărul de morți covid, de către instituții diferite

„O problema cu siguranță există. Am făcut verificări la nivel de spitale, în cele două platforme în care se raportează. Au fost comparate cele două platforme, alerte.ms.ro și corona-forms. Pe o platformă raportează spitale, iar pe cealaltă toate entitățile și diferența este semnificativă”, a declarat ministrul demis.

Cele două platforme sunt în coordonarea Ministerului de Interne, respectiv a INSP și Ministerului Sănătății.

Subraportarea morților de covid

„Nu este vorba despre morţi ascunşi, cine a rostit cuvântul ăsta?”, a afirmat Voiculescu la Digi24. 

„Din ce cred că s-a întâmplat, și am indicii serioase, există o subraportare. Nu schimbă realitatea, dar schimbă percepția. Am luat un spital, ne-am uitat la cifra deceselor și ne-am uitat cum e raportată în fiecare platformă. În ambele există o subraportare, iar diferența dintre cele două platforme e semnificativă. Avem o platformă în care raportează spitalele, și cealaltă în care raportează mai multe instituții. Raportatea numai din spitale e cu mii de cazuri mai mare decât cea din mai multe instituții”, a mai spus Vlad Voiculescu.

„Datele nu sunt certe. Ce este cert e că există o diferență și că diferența e semnificativă și că e de ordinul miilor, nu poate fi exclus că e de ordinul miilor”, a mai spus acesta.

„Dacă unele spitale nu raportează pentru o perioadă mai lungă și spitale grele în tratarea COVID, atunci trebuie să ne întrebăm ce a funcționat greșit în raportare. Nu am nicio îndoială că o diferență există”, a mai declarat Voiculescu.

Declarația lui Voiculescu din conferința de vineri privind subraportea morților de covid

„Avem un ministru interimar al Sănătăţii care nu ştiu cât timp are, dar sunt câteva lucruri la care lucram, respectiv le investigam. O să-l rog pe domnul ministru interimar, care ocupă de asemenea funcţia de prim-ministru, să revadă metodologia făcută sub conducerea PNL anul trecut cu privire la raportarea deceselor din spitale COVID-19. Nu aş vrea să arunc cu numere pentru că nu am reuşit să documentăm acest lucru, dar investigaţia noastră ne arată că există diferenţe fundamentale între numerele raportate şi cele reale”, a afirmat Voiculescu.

De ce s-au făcut publice informațiile privind subraportarea morților abia acum?

Întrebat dacă nu ar fi fost demis, ar mai fi făcut publice datele privind subraportea morților, ministrul demis a afirmat că ar fi continuat ancheta și abia apoi ar fi publicat rezultatele.

„Nu (n-ar fi făcut public – n.r.), aș fi terminat investigația și apoi aș fi făcut-o”, a spus Voiculescu.

„Am făcut public pentru că sunt deja 10-15 persoane în Ministerul Sănătății care știu. Am preferat să spun că e o problemă de metodologie, nu e nicio conspirație, e o raportare făcută corect la nivelul spitalului și care nu a fost transmisă corect mai sus. Mi s-a părut mai responsabil să prezint eu lucrurile decât ca informația să fie circulată pe surse. Lucrurile sunt clare, problema există. Mai devreme sau mai târziu lucrurile trebuie corectate”, a mai precizat acesta.

Premierul Florin Cîțu, după acuzațiile lui Vlad Voiculescu

Premierul Florin Cîțu a refuzat să răspundă atacurilor lansate la adresa sa de Vlad Voiculescu, subliniind că nu comentează opinii personale.

„Nu comentez declarațiile… Vă dați seama cum ar fi să comentez declarațiile celor din Opoziție în fiecare zi. Nu aș avea timp. Avem o pandemie de guvernat, de trecut țara prin pandemie, lucruri foarte importante de făcut. Opinii personale nu comentez”, a spus Florin Cîțu. El a dat asigurări că „guvernarea funcționează”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.