duminică, aprilie 11, 2021

Vlad Voiculescu și-a cerut scuze pe Facebook. Dar nu rudelor morților înmormântați după protocolul Covid-19. „Am preluat o informație greșită”.

În cursul zilei de joi, 8 aprilie, ministrul Sănătății a

anunțat relaxarea legilor de înmormântare în cazul românilor uciși de noul coronavirus, o temă delicată pentru familile acestora.

În cadrul unei declarații de presă Vlad Voiculescu a fost întrebat dacă își cere scuze celor 25.000 de familii care și-au înmormântat morții după protocolul Covid. Acesta a spus că „nu am scris eu Ordinul de ministru și în Ordinul pe care îl voi modifica nu este scris nicăieri că oamenii ar trebui să fie înmormântați fără haine.”

La întrebarea „Cine sunt cei vinovați că oamenii nu au fost îmbrăcați?”, Vlad Voiculescu a răspuns că „Cei care nu au respectat legea, cei care nu i-au îmbrăcat.

Oamenii din Minister nu fac înmormântări. (…) Este o întrebare capcană față de un neadevăr. În Ordinul de ministru nu scrie nicăieri…”, a adăugat ministrul Sănătății.

Vlad Voiculescu: „Pe perioada internării în unitatea sanitară pacientul internat cu COVID-19 poate beneficia, la cerere, de asistență religioasă”

Ulterior, ministrul Sănătății a postat pe contul său de Facebook un mesaj prin care își cere scuze că a fost prost informat.

„Tocmai am avut o întâlnire cu Secretariatului de Stat pentru culte și reprezentanți ai cultelor din România în care s-a discutat despre accesul pacienților

internați cu COVID-19 la asistență religioasă și despre modificarea protocolului de înmormântare a persoanelor decedate infectate cu SARS-CoV-2.

Am căzut de acord ca pe perioada internării în unitatea sanitară pacientul internat cu COVID-19 poate beneficia, la cerere, de asistență religioasă, potrivit specificului cultului din care face parte, cu respectarea de către cleric a tuturor măsurilor sanitare care se impun.

În ceea ce privește ritualul înmormântării, persoana decedată va putea fi îmbrăcată în haine puse la dispoziție de către familie/aparținători, va beneficia de ritual de înhumare/incinerare

a cultului de care aparține. Ritualul de înhumare/incinerare se va face cu sicriul sigilat cu respectarea voinței familiei și a tuturor normelor prevăzute de lege.

Am căzut, de asemenea, de acord în cadrul întâlnirii pe respectarea normelor și măsurilor de siguranță suplimentare propuse de Ministerul Sănătații.

Le mulțumesc reprezentanților cultelor – Biserica Ortodoxă Română – Pr. Vicar Administrativ Patriarhal Ionuț Corduneanu, Biserica Romano-Catolică din România – Înaltpreasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Aurel Percă, președintele Conferinței Episcopilor

Catolici din România, Uniunea Bisericilor Creștine după Evanghelie – domnul președinte Virgil Achihai și de asemenea secretario de stat Andreea Moldovan și Monica Althamer din partea Ministerului Sănătății, din partea Secretariatului de Stat pentru culte secretarul de stat Victor Opaschi și directorul adjunct Cezar Păvălașcu”, a scris Vlad Voiculescu.

Vlad Voiculescu și-a cerut scuze pe Facebook. „Am preluat o informație greșită”

Ministrul Sănătății a recunsocut că a preluat „o informație greșită” în ceea ce privește faptul că ordinul de ministru nu prevedea faptul că morții de Covid-19 trebuie înmormântați fără haine.

PS Tocmai am avut declarații de presă. Din păcate, în cadrul întâlnirii am preluat o informație greșită și am insistat asupra ei în dialogul cu reporterii, lucru pentru care îmi cer scuze. Într-adevăr, așa cum mai mulți reporteri au semnalat, o parte a celor decedați – și anume cei autopsiați – conform vechiului ordin de ministru, persoanele decedate în urma infecției cu SARS-CoV-2 “se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare și nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac.” Este o reglementare din data de 6 aprilie 2020 pe care nu o voi comenta ci o voi modifica în cursul zilei de astăzi”, a mai scris ministrul Sănătății pe contul său de Facebook.

 

Ultimele stiri

Parteneri