Din cuprinsul articolului
Alegerile prezidențiale din 2025 au început oficial în diaspora! Joi seară, la ora 22:00 (ora României), s-a deschis prima secție de votare în Auckland, Noua Zeelandă, dând startul unui nou proces electoral în care românii din afara granițelor pot decide cine va conduce țara în următorii cinci ani.
Votul în diaspora se desfășoară pe parcursul a trei zile:
- Vineri, 2 mai – între orele 7:00 și 21:00 (ora locală)
- Sâmbătă, 3 mai – între orele 7:00 și 21:00 (ora locală)
- Duminică, 4 mai – între orele 7:00 (ora locală) și 21:00 (ora României), indiferent de fusul orar
Românii stabiliți în străinătate sau care se află temporar peste hotare pot vota la una dintre cele 965 de secții de votare amenajate special. Cele mai multe se află în:
- Italia și Malta – 161 de secții
- Spania – 147
- Marea Britanie – 108
- Franța și Monaco – 69
- Republica Moldova – 64
- SUA – 50
Față de alegerile din 2024, 29 de secții au fost relocate pentru a acoperi mai eficient zonele unde locuiesc comunități numeroase de români. Totodată, în unele cazuri, adresele secțiilor pot diferi între cele două tururi de scrutin, cum este cazul în anumite orașe din Franța, Spania și Marea Britanie.
Zonele unde nu vor fi organizate secții de votare din motive de securitate sau lipsa personalului consular includ Afganistan, Odesa (Ucraina), Sudan, Venezuela, Libia, Rostov-pe-Don și Phenian.
Ce documente sunt necesare pentru a vota în diaspora
Românii pot vota în afara țării cu oricare dintre următoarele acte de identitate:
- carte de identitate (inclusiv provizorie sau electronică)
- buletin de identitate
- pașaport simplu, temporar, diplomatic, de serviciu (inclusiv variantele electronice)
- carnet de serviciu militar (pentru elevii din școlile militare)
Modificare importantă pentru ziua de duminică
Guvernul a introdus o modificare esențială pentru turul I: votul din 4 mai se va încheia la ora 21:00 ora României, nu ora locală, ca în anii anteriori. Asta înseamnă că românii din zone cu fus orar diferit (precum Canada sau SUA) trebuie să se prezinte mai devreme la vot.
Excepție fac țările care au același fus orar cu România (Grecia, Bulgaria, Moldova), unde programul rămâne neschimbat.
Românii din diaspora joacă, și de această dată, un rol esențial în alegerea viitorului președinte al țării. Primele voturi exprimate au fost deja înregistrate în Noua Zeelandă, iar în zilele următoare, secțiile de votare din întreaga lume își vor deschide porțile pentru milioanele de cetățeni români plecați peste hotare.
Secțiile de vot din străinătate pot fi găsite accesând acest link, unde poți căuta, după țară și oraș, cea mai apropiată secție de votare.
Potrivit MAE, numărul estimat de buletine de vot necesare pentru secțiile de votare din străinătate la alegerile prezidențiale este de 3.600.000, pentru fiecare tur de scrutin.