Sari la conținut

Vrei să slăbești? Iată ce recomandă nutriționistul să faci imediat după ce te-ai trezit

Apa și ceaiul sunt principalii reprezentanți ai lichidelor care mențin silueta și avem nevoie de o cantitate suficientă de apă pentru a supraviețui și pentru a menține în echilibru toate procesele vitale.

Nutriționiștii recomandă ca ziua să fie începută cu un pahar cu apă proaspătă pentru hidratare și forma maximă.

Apa reprezintă substanța de bază a fluidelor corporale: sucuri digestive, sânge, urină, limfa, transpirație, etc. Apa joacă de asemenea un rol important în dizolvarea și transportul diverșilor nutrienți cum ar fi: vitaminele, mineralele sau chiar hidrații de carbon și oxigenul. Apa este esențială și ajuta în cazul proceselor de digestie, asimilare, eliminare și îndepărtare a deșeurilor din organism, susțin nutriționiștii.

Potrivit nutriționistului Lygia Alexandrescu, există foarte multe motive pentru care aportul suficient de apă este foarte important, unul dintre acestea fiind chiar scăderea ponderală.

Lygia Alexandrescu susține că, în cazul special al regimurilor de slăbire, consumul de apă este cardinal întrucât în faza inițială a regimului se pierde în special apa care trebuie să fie înlocuită pentru a evita deshidratarea; viteza cu care se ard calorii este un proces chimic care cere prezența apei; apa ajută la eliminarea toxinelor acumulate în organism; consumul suficient de apă ajută la prevenirea constipației.

Potrivit specialistului, apa nu trebuie folosită ca substitut alimentar sau pentru a liniști apetitul.

„Într-o primă fază, scăderea ponderală se datorează în special pierderii masive de apă, de aceea este obligatorie consumarea unei cantități adecvate de apă pentru a preveni deshidratarea. Procesul de ardere a caloriilor necesită o rezervă suficientă de apă pentru a se desfășura eficient; deshidratarea încetinește și chiar inhiba procesul de ardere a grăsimilor”, a afirmat nutriționistul.

Lygia Alexandrescu explică că deshidratarea determină reducerea volumului de sânge și implicit a rezervei de oxigen din mușchi, ceea ce se traduce printr-o stare de oboseală accentuată.

În același timp, arderea caloriilor creează toxine, iar apa joacă un rol vital în procesul de eliminare a acestora din organism.

„O dietă sănătoasă, de slăbire sau de menținere, trebuie să includă și o cantitate suficientă de fibre, însă aceste fibre ajută sistemul digestiv să funcționeze corespunzător numai în prezența unei cantități suficiente de apă. Absența acesteia produce constipație. Consumul de apă înaintea mesei poate determina instalarea senzației de sațietate mai repede și astfel se vor consuma cantități mai mici de alimente”, a precizat nutriționistul.

În privința cantității de apă consumată pe zi, recomandarea generală este de opt pahare de apă pe zi, ceea ce ar fi echivalent cu doi litri, susține nutriționistul.

„Riguros vorbind, necesarul de apă zilnic depinde de înălțime, greutate, temperatura ambiantă, stare de sănătate, nivel de activitate și, bineînțeles, de dietă (o dietă bazată pe fructe și legume va necesita un aport mai mic de apă). Și astfel o cantitate de apă de ingerat zilnic, mult mai apropiată de realitate ar fi 35-40 ml apă/kg corp/zi”, a punctat specialistul.

Lygia Alexandrescu a menționat că, un prim semn al unei hidratării complete este aspectul urinei, care va fi de un galben deschis și transparentă. În același timp, nu trebuie să existe teamă că, dacă se consumă multă apă, aceasta va fi reținută de organism și va crea senzație de balonare. Retenția de apă în general este corelată cu excesul de sare din dietă, însă consumul adecvat de apă nu este o cauză a acesteia.

Nutriționistul explică că ceaiul verde, de la descoperirea sa, a fost recunoscut pentru proprietățile sale farmacologice — combate somnolența, are efect diuretic, ajută în timpul procesului de digestie, este energizant, satisface senzația de sete.

„Trebuie reținut faptul că băuturile care conțin cofeină — ceaiul, cafeaua — și alcoolul nu hidratează organismul, ci acționează ca diuretice și de aceea, atunci când sunt consumate, se va ingera o cantitate suplimentară de apă pentru compensație. În momentul în care se instalează senzație de sete, organismul este deja deshidratat, și această senzație trebuie neapărat prevenită prin hidratare preventivă”, mai spune Lygia Alexandrescu.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel