Sari la conținut

Vrei să te asiguri că o să ai urmași? Iată cât te costă, în România, să îți conservi ovocitele

Tot mai multe femei pun pe primul plan cariera și amână momentul maternității. Cum rezerva ovariană, deci și șansele de a rămâne însărcinată, scad dramatic odată cu înaintarea în vârstă, o soluție e crio-conservarea ovocitelor. 

Această tehnică oferă conservarea  fertiltăţii feminine pe termen lung permiţând femeilor să-şi congeleze ovulele sănătoase pentru o concepţie ce va avea loc în viitor.

Procesul de crioconservare începe cu un tratament hormonal injectabil pentru accelerarea ovulaţiei şi maturarea mai multor ovule. Atunci când, în urma analizelor şi monitorizării ecografice, se obţine maturarea optimă, ovulele sunt recoltate prin puncţie ovariană, sub control ecografic. Aceasta se efectuează prin vagin şi presupune explorarea cu acurateţe a acestei zone cu ajutorul imaginilor oferite de o ecografie ce se realizează simultan. Puncţia ovariană durează aproximativ 20 de minute şi necesită anestezie locală.

Ovocitele obţinute în urma recoltării sunt depozitate în azot lichid la -196 grade Celsius pentru o perioadă îndelungată, până când cuplul doreşte să conceapă un copil.
”Asta ar costa în jur de 1500 de euro, asta reprezintă medicația și procedura, puncția de recoltare a ovocitelor. Congelarea costă, pe trimestru cam 40-50 de euro. Procedura e indicată când femeia are sub 35 de ani”, a precizat pentru Doctorul Zilei Prof. Dr. Mircea Onofriescu, medic primar obstetrică-ginecologie, dr. în Științe Medicale la Universitatea de Medicină ”Gr. T. Popa”, Iași.

Odată luată decizia de a aduce un bebe pe lume, ovocitele vor fi scoase de la conservare şi fertilizate in vitro în laborator cu spermatozoizii partenerului. După ce ovulul este fecundat, acesta va fi inseminat artificial prin tehnici recomandate de medic în funcţie de particularităţile medicale individuale.

Și persoanele care urmează să facă un tratament pentru cancer ar trebui să fie informate că pot apela la crio-conservarea ovocitelor, înainte de a începe chimioterapia sau radioterapia. ”Foarte puțini oncologi amintesc lucrul ăsta dar există băieți care fac cancer testicular și ar fi normal ca înainte de tratament să își conserve sperma. Sau sunt femei tinere care fac cancer de sân, așa că se face stimulare ovariană înainte de a începe chimioterapia și se conservă ovocitele”, a completat medicul.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel