Sari la conținut

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

vreme extrema
Sursă foto: Pixibay

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto. Regiunea orașului Vicenza este vizată de o alertă roșie de ploi și alunecări de teren.

La Milano nu s-au mai înregistrat ploi atât de intense în ultimii 170 de ani.

Alertă METEO: Ploi abundente şi inundaţii fără precedent în ultimele secole

Nordul Italiei, în special regiunile Veneto şi Lombardia, a fost afectat de ploi abundente şi inundaţii fără precedent în ultimele secole. În apropierea orașului Como, o persoană a fost dată dispărută după ce a căzut în apă, în timp ce un mic pod se prăbușea.

Situația este deosebit de critică în Veneto, unde Protecția Civilă a declarat stare de alertă roșie valabilă până la ora 14:00.

„Nu ne așteptam la o asemenea inundație la mijlocul lunii mai”, a comentat președintele regiunii Veneto, Luca Zaia, solicitând cetățenilor să nu se deplase decât în cazuri excepționale.

62 de fenomene extreme, inclusiv grindină, au lovit nordul Italiei în ultimele 24 de ore, cu sute de hectare de porumb, grâu, soia și legume sub apă, alunecări de teren și distrugeri de plantații de viță de vie.

Trenurile dintre Milano și Veneția au înregistrat aseară întârzieri de câte 150 de minute, în vreme ce altele au fost anulate.

Potrivit calculelor efectuate de profesorul Marco Marani, de la Universitatea din Padova, un fenomen de această intensitate se produce în medie o dată la 300 de ani, potrivit RRA.

ploi
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Urmări şi în România: cod portocaliu de furtuni

Nordul Italiei rămâne sub cod roşu de ploi până mâine. Aceeaşi alertă vizează şi Germania. Un alt cod roşu, dar de vânt, este în vigoare în Serbia. La graniţa cu România, în Ungaria, sunt anunţate furtuni de cod portocaliu. Valul extrem va avea urmări şi la noi.

„Ciclonul care a produs şi va mai produce pagube în mare parte a Europei se va deplasa către nordul continentului în următoarele zile. Ţara noastră se află la periferia sa estică, motiv pentru care la noi vântul va fi cel care ar putea crea unele probleme”, a declarat Simona Căşună, meteorolog, pentru Observator.

Vântul va prinde putere chiar în următoarele ore, iar la rafalele vor atinge chiar 90 de kilometri la oră. Autorităţile sfătuiesc localnicii să aibă grijă de obiectele care ar putea fi luate de vijelie, să închidă ferestrele şi să nu îşi lase maşinile sub copaci bătrâni şi uscaţi.

Până vineri aproape de miezul nopţii, Caraş Severin va fi sub portocaliu de vânt, iar mai multe judeţe din vest şi centru sub avertizări cod galben. Vremea se menţine răcoroasă şi în Capitală până mâine dimineaţă. Peste noapte ar putea exista reprize scurte de ploaie, iar minima va fi de 9 grade Celsius. Săptămâna viitoare alte furtuni vor traversa Europa Centrală şi vor aduce ploi ca de vară în mare parte a ţării.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel