marți, octombrie 19, 2021

Până acum ar trebui să știm cu toții pericolele consumului de zahăr. Printre altele, poate duce la diabet, boli cardiovasculare, cariile dentare, obezitate și alte afecțiuni grave de sănătate.

De aceea, mulți oameni

au încetat să bea băuturi cu mult zahăr adăugat (inclusiv sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză). În schimb, trec la sucurile „dietetice” sau „ușoare / lite”. Aceste alimente nu sunt mai puțin dulci; sunt de obicei îndulcite artificial cu substanțe chimice care conțin puține sau deloc calorii. Deci, de ce este rău dieta pentru tine?

Cel mai rău concurent

Sifonul este una dintre cele mai populare 5 băuturi din lume.

De fapt, un raport al Centrului pentru Științe în Interes Public din 2010 a afirmat că „băuturile cu zahăr au cea mai mare sursă de calorii”. De asemenea, a constatat

băuturile cu zahăr „reprezintă 47% din toate zaharurile adăugate în dieta americană”.  SUA este al doilea cel mai mare consumator de sodă, consumând aproximativ 154 litri (40 galoane) pe an pe cap de locuitor.  Dintre acestea, aproape o treime este sifon dietetic.

Consumul de sodă este în general în scădere din cauza legăturii zahărului cu obezitatea și bolile; unii oameni cred că, consumând sifon dietetic, fac un lucru bun prin reducerea aportului de zahăr.

De ce sunt dăunătoare pentru organism băuturile dietetice

Utilizarea îndulcitorilor artificiali în alimente și băuturi (include toate băuturile, nu

doar sifonul) reduce numărul de calorii din conținutul de zahăr, cu toate acestea, aceste substanțe chimice prezintă pericole.

Un studiu recent publicat de revista American Heart Association a urmărit pe parcursul a 10 ani, 2888 de participanți cu vârsta de 45 de ani și peste. Scopul studiului a fost de a determina dacă zahărul și băuturile răcoritoare îndulcite artificial afectează riscurile de accident vascular cerebral și demență. S-au făcut ajustări pentru demografie și stiluri de viață (de exemplu, fumatul, nivelul de activitate)

La sfârșitul studiului, cercetătorii de la Universitatea

din Boston au descoperit că, deși băuturile răcoritoare îndulcite cu zahăr nu au avut un impact semnificativ asupra acestor afecțiuni, persoanele care consumă în mod regulat băuturi răcoritoare dietetice cu îndulcitori artificiali au avut de aproape 3 ori riscul de accident vascular cerebral ischemic și boala Alzheimer decât oameni care nu le-au băut în mod regulat.

Alte vești proaste

Aceasta nu este prima veste proastă când vine vorba de băuturi răcoritoare îndulcite artificial.

 • Un studiu din 2009 a constatat că consumul zilnic de sodă dietetică este asociat cu dezvoltarea diabetului de tip 2 și a sindromului

  metabolic.

 • Consumul de 2 sau mai multe sodă dietetică pe zi dublează riscul de boli de rinichi.
 • Cola în special (atât regulat, cât și dietetică) conține acid fosforic și efectele sale asupra rinichilor au fost studiate în mod specific, cu același rezultat – riscul de două ori mai mare de a dezvolta boli renale cronice.
 • O meta-analiză a 88 de studii cu privire la efectele consumului regulat de băuturi răcoritoare a găsit corelații cu creșterea în greutate / obezitate, hipocalcemie (calciu scăzut din sânge, cu implicații pentru sănătatea oaselor), cavități dentare, calculi urinari și renali și tensiune arterială crescută.
 • Aspartamul, cel mai frecvent îndulcitor artificial, a fost legat de leucemie și limfom.
 • Sucraloza are un impact negativ asupra bacteriilor intestinale care sunt esențiale pentru digestie și sistemul imunitar. S-a constatat că provoacă și tumori maligne și leucemie.
 • Un îndulcitor artificial ar putea fi foarte bine cauza durerii de cap.
 • Un studiu care a implicat aproape 60.000 de persoane a constatat că consumul de 24 de uncii (2 cutii) de băuturi răcoritoare pe zi crește semnificativ riscul de infarct și boli cardiovasculare.
 • Soda dietetică nu vă ajută să pierdeți sau să vă mențineți în greutate – opusul este adevărat, deoarece consumul regulat este legat de obezitate.
 • Substanțele chimice din soda dietetică promovează un răspuns crescut la insulină, care afectează nivelul zahărului din sânge și promovează inflamația internă (cauza atâtor boli umane).

Ultimele stiri