Sari la conținut

Zece alimente care ţin cancerul la distanţă

Jumătate de milion de români suferă de cancer, iar alți 70.000 află anual că au boala, potrivit estimărilor Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. După bolile de inimă, tumorile maligne reprezintă cea de-a doua cauză a mortalității în România (17% din decese).

Una dintre cele mai eficiente şi la îndemână metode de prevenire a diferitelor tipuri de cancer este adoptarea unei diete sănătoase.

Vă prezentăm mai jos 10 alimente care au proprietăţi anticancerigene:

1. Rucola: conţine două substanţe care luptă împotriva cancerului: chempferol şi quercitină. Studii recente relevă faptul că o dietă care conţine rucola reduce riscul apariţiei cancerului la plămâni.

2. Citricele: sunt şi ele un aliat în lupta anticancer. Portocalele, mandarinele şi clementinele conţin hesperidină şi naringerină, care ajută la reducerea riscului de a dezvolta cancer esofagian.
3. Sâmburii de caise: vitamina B17 sau amigdalina pe care o conţin şi le conferă gustul specific, uşor amărui, ajută la prevenirea cancerului dacă se mănâncă circa şapte-zece zilnic.

4. Mango: studiile au arătat că mango conţine nişte compuşi antioxidanţi care se pare că protejează împotriva cancerului de colon, sân, prostată şi a leucemiei. Aceşti compuşi includ quercitină, izoquercitrină (cu efect antihipertensiv), astragalină, fisetină, acid galic şi galat de metil.

5. Spanacul: antioxidanţii puternici pe care îi conţine sucul de spanac, kaempferol şi fitonutrienţii numiţi flavonoizi, ajută la prevenirea multor tipuri de cancer, precum cel de piele, stomac, ovarian şi de prostată.

6. Conopida: împiedică formarea celulelor canceroase şi, în cazul în care acestea s-au format deja, le elimină. La fel ca varza, cu care se înrudeşte, această legumă conţine izotiocianaţi şi sulforafan. Aceste două substanţe stopează evoluţia diferitelor forme de tumori.

Efectele sunt foarte importante împotriva cancerului de sân, de colon, pulmonar, dar şi a celui ovarian sau de prostată.

7. Miere şi scorţişoară: studii recente efectuate în Japonia şi Australia au arătat că s-au tratat cu succes cu miere şi scorţişoară cazuri de cancer stomacal şi osos. Pacienţii diagnosticaţi cu aceste tipuri de cancer sunt îndemnaţi să ia zilnic o lingură de miere amestecată cu o linguriţă de scorţişoară pudră, timp de o lună, de trei ori pe zi, în paralel cu tratamentul prescris de oncolog.

8. Soia: i se mai spune şi planta care a revoluţionat dietele! Orice regim e mai uşor, orice masă este mai sănătoasă datorită boabelor de soia. Mai mult, soia este un adevarat scut anti-cancer la prostată sau afecţiuni toracice. Înlocuieşte măcar o dată pe săptămână, carnea cu boabele de soia.

9. Roşiile: licopenul din roşii luptă cu celulele cancerigene, împiedicându-le să se înmulţească

10. Sfecla roşie: betacianina, cea care dă culoare roșie este un atioxidant puternic care are proprietăți de prevenire a cancerului.

O cercetare a Universității Howard a demonstrat că betacianina a încetinit cu 12,5%  progresia tumorilor în cazul cancerului de prostată și a celui mamar.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel