Sari la conținut

Zeci de elevi au ajuns la spital după ce au mâncat sendvișuri cu mucegai primite programul ”Masa sănătoasă”

Sursă foto: euronews
Sendvișurile oferite joi elevilor de la Școala Gimnazială din localitatea Strunga au avut și ingrediente mucegăite.

Zeci de elevi au ajuns la spital după ce au mâncat sendvișuri cu mucegai. Joi, în comuna Strunga din Iași, 15 elevi au fost transportați la spital după ce au manifestat stări de rău în timpul orelor.

Incidentul a avut loc după ce copiii au consumat pachetele alimentare primite la școală, parte a programului „Masa Sănătoasă”. Părinții elevilor afectați au exprimat indignare, reclamând că alimentele conțineau mucegai.

La Școala Gimnazială din Strunga, elevii au primit joi sendvișuri, unele dintre acestea având ingrediente alterate. Deși unii elevi au refuzat să le consume, ceilalți care le-au mâncat au început să acuze simptome de intoxicație în mai puțin de o oră, determinând alertarea imediată a părinților.

Elevi spitalizați din cauza alimentelor primite la școală

Un părinte a povestit experiența neplăcută, pentru euronews.ro: „Fiica mea mi-a telefonat să îmi spună că se simte rău. Când am întrebat-o ce s-a întâmplat, mi-a explicat că la școală au fost probleme pentru că sendvișurile primite erau stricate și mucegăite. Se pare că sendvișurile care nu au fost distribuite ieri, au fost oferite astăzi copiilor.”

Alertat de situație, directorul a luat imediat măsuri și a condus elevii la dispensarul din localitate.

Dr. Irina Herța, medic de familie în comuna Strunga, județul Iași, a relatat: „Au venit la dispensar însoțiți de domnul director aproximativ cinci copii. Ulterior, numărul a crescut la 15, prezentând simptome de urticarie, dureri de cap și de burtă. Am acordat primul ajutor imediat. Fiind însoțiți de director, am contactat imediat părinții. În funcție de gravitatea cazurilor, am administrat perfuzii intravenoase. Nu am mai întâlnit niciodată astfel de cazuri și într-un număr atât de mare”.

15 copii au fost transportați la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași cu ajutorul a două ambulanțe și a unei autospeciale de intervenție rapidă pentru multiple victime.

Prof. univ. dr. Diana Cimpoeşu, medic șef la Unitatea de Primire Urgențe SMURD Iași, a explicat: „Apelul la 112 a fost primit din Strunga. Copiii de la o școală au prezentat simptome digestive, inclusiv greață, vărsături și modificări ale scaunului, după consumul unor sandvișuri la școală. Evoluția poate fi favorabilă, cu răspuns la tratament în câteva ore, sau pot apărea complicații, precum deshidratarea sau tulburările electrolitice. Toate acestea vor fi investigate”.

Părinții au încercat să afle explicații de la conducerea școlii, care le-a comunicat că mâncarea nu este verificată deoarece pachetele sunt sigilate.

Un părinte a declarat: „Sandvișurile erau alterate, carnea avea pete de mucegai. Am discutat cu directorul școlii, care a negat orice vină. L-am întrebat de ce nu se face verificare, dar el a spus că școala nu are această obligație pentru că sendvișurile vin sigilate”.

Sendvișurile au fost distribuite elevilor prin intermediul Programului Masa Sănătoasă, în care școala din Strunga a fost inclusă începând cu 15 mai. Produsele sunt livrate zilnic de o firmă din Târgu Frumos, județul Iași. Informațiile preliminare indică faptul că sendvișurile ar fi trebuit distribuite în ziua precedentă, dar, din cauza unei zile libere, au fost aduse a doua zi, când era programată altă mâncare. Direcția de Sănătate Publică a demarat o anchetă epidemiologică.

Antonina Bliorț, reprezentant al Inspectoratului Școlar Iași, a declarat: „Până la identificarea sursei exacte a îmbolnăvirilor de către specialiștii DSP Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași a decis să suspende distribuția pachetelor alimentare către elevi. Menționăm că acest proiect Masa Sănătoasă este implementat de către autoritatea locală în colaborare cu unitatea de învățământ”.

Copiilor li s-au recoltat probe de sânge, care au fost trimise la laborator pentru analize. În funcție de rezultatele obținute, DSP Iași va lua măsurile corespunzătoare.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel