Sari la conținut

Zi neagră pentru cultura din România. A murit criticul și istoricul literar Alex Ștefănescu, la vârsta de 76 de ani

lumanare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Duminică, 25 februarie, zi de doliu pentru cultura din România. A murit criticul și istoricul literar Alex Ștefănescu, la vârsta de 76 de ani. Tragica veste a fost anunțată de scriitorul Daniel Cristea Enache.

„O veste care îndoliază cultura română: a murit marele critic și istoric literar Alex Ștefănescu. Dumnezeu să-l odihnească”, a scris Cristea-Enache pe pagina de Facebook a criticului literar.

Alex Ștefănescu a absolvit liceul la Suceava, apoi a urmat cursurile Facultății de Limba și Literatura Română din cadrul Universității din București. O scurtă perioadă a fost profesor, după care a intrat în presă.

Alex Ştefănescu, critic literar
Sursa foto: arhiva personala

Doliu în cultura română. A murit criticul și istoricul literar Alex Ștefănescu

A publicat numeroase volume de critică și teorie literară, antologii de literatură, proză, teatru, publicistică. Marele om de cultură avea 76 de ani și era bolnav de mai mulți ani.

Alex Ștefănescu, născut pe 6 noiembrie 1947, la Lugoj, a fost critic și istoric literar, membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1977. Este autorul lucrării „Istoria literaturii române contemporane (1941-2000)”, pentru care a primit premiul Uniunii Scriitorilor, în 2005, și în care răspunde întrebării „Ce s-a întâmplat cu literatura română în timpul regimului comunist?”, potrivit Wikipedia.

Cuprinzătoarea analiză, incluzând toți scriitorii importanți din această epocă, împreună cu multe alte volume și articole de critică și istorie a literară, îl plasează pe Alex Ștefănescu printre cei mai importanți critici și istorici ai literaturii române, alături de George Călinescu, Eugen Lovinescu și Eugen Simion ori Nicolae Manolescu.
Alex Stefănescu este și autorul a peste 5.000 de articole de critică literară, publicate în presă.

De asemenea, este și autor al piesei de teatru Melania și ceilalți jucată la Teatrul „Fantasio” din Constanța în 1992 (cu titlul Love story în lift) în regia lui Constantin Dinischiotu și la Teatrul de Stat din Arad în 1994, în regia lui Sabin Popescu, dar și autor al scenariului pentru serialul de teatru TV în 12 episoade Căsătorie imposibilă (în regia lui Silviu Jicman, difuzat în 2000).

Alex Ștefanescu a fost membru al Consiliului de Administrație al TVR în perioada 1998–2002.

doliu
sursa foto: arhiva doctorul zilei

***

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel