Sari la conținut

Zile libere în plus pentru această categorie de salariați care stau mult pe scaun. Cum le este afectată sănătatea?

Salariaţii de la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi Târgu Neamţ au solicitatzile în plus la concediu de odihnă pe motiv că sunt stresați la locul de muncă, dar și pentru faptul că șederea îndelungată pe scaun la birou le provoacă probleme la coloană și fac hemoroizi.

Bugetarii vor noi facilități pentru efortul de a sta pe scaun la birou sau în mașină, pentru lucratul la calculator. Este și cazul salariaţilor de la Centrul de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoane Adulte cu Dizabilităţi Târgu Neamţ, care doreau şapte zile în plus la concediu.

În motivarea solicitării, salariații au atașat și o expertiză realizată la sfârşitul lunii în care se preciza că la centrul din subordinea CJ Neamţ se munceşte în condiţii extreme, iar personalul, inclusiv șoferii, sunt expuți unor riscuri teribile.

Bugetarii s-au plâns că sunt supuși zilnic unui stres psihic datorat multitudinii problemelor decizionale. De asemenea, salariații s-au plâns că petrec multe ore pe scaun la birou și că sunt expuși la contaminare cu agenţi biologici deoarece lucrează cu documente din arhivă. De asemenea, expunere la monitoarele calculatoarelor le strică sănătatea.

De zile libere vor să beneficieze și șoferii pentru că riscă să fie accidentați prin lovirea de către alt mijloc de transport, sunt suprasolicitați psihică, expuși la temperaturi extreme. De asemenea, poziţia şezândă prelungită le poate provoca hemoroizi.

„De departe, cel mai cel proiect mi se pare cel pentru aprobarea concediului suplimentar de 7 zile lucrătoare, deoarece lucrează în condiţii deosebite, grele, vătămătoare sau periculoase. Iniţial am crezut că cei 54,5 titulari de posturi (…) au fost trimişi pe front în Ucraina, să apere oraşul Bakhmut. Dar nici pe departe, ba chiar sunt cu mult mai oropsiţi decât soldaţii şi voluntarii care apără democraţia în ţara vecină“, a scris Laurenţiu Creţu, consilier judeţean USR, citat de Adevărul.

Deocamdată, proiectul de hotărâre care prevedea introducerea acestor facilități a fost retras de pe ordinea de zi a ședinței CJ Neamț.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel