Sari la conținut

Ziua Mondială a Hepatitei: Boala ”silențioasă” care omoară aproximativ un milion de oameni. Cum ne putem proteja

Sursa foto: Arhiva doctorulzilei.ro

Ziua Mondială a Hepatitei. Peste 350 de milioane de oameni din întreaga lume suferă de oricare dintre bolile hepatitei virale cronice (B, C, D), iar incidența și complicațiile acestor boli reprezintă aproximativ 1,1 milioane de decese în fiecare an.

Ziua Mondială a Hepatitei este sărbătorită în peste 100 de țări în fiecare an pentru a crește informațiile și conștientizarea despre hepatita virală ca problemă globală de sănătate publică și pentru a lupta/controla această boală progresivă în Statele Unite pentru a promova lipsa tratamentului. Un eveniment va fi desfăşurat cu scopul de a lua măsuri în acest sens.

Oamenii mor din cauza bolile hepatitei virale cronice (B, C, D)

hepatita C; boala care ucide
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Legat de această boală, medicul infecționist Valeriu Gheorghiță a vorbit în cadrul emisiunii ”Sfat de sănătate” cu Andreea Cigolea, despre cum ne putem proteja de această infecție, dar și care sunt simptomele.

Cum se transmite hepatita C?

”Infecția cu virusul hepatitei C se transmite pe cale parenterală, asta însemnând contact cu produse biologice, cu potențial de infecțiozitate, cum ar fi sânge sau derivate de sânge, cum ar fi secreții cervico-vaginale, lichid seminal. De asemenea, se poate transmite pe cale verticală, mult mai rar, de la mamă la nou născut, în momentul nașterii.

Cu alte cuvinte, căile principale de transmitere sunt: prin consumul de droguri cu administrare intravenoasă, printr-o serie de proceduri care presupun leziuni la nivelul tegumentului sau mucoase (tatuaje, piercing), o serie de proceduri medicale chirurgicale sângerânde. De asemenea, la persoanele care au activități sexuale la risc, un comportament la risc fără utilizarea prezervativului”, spune medicul infecționist Valeriu Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță: „Pacienți nu sunt diagnosticați în etapa de infecție acută”

”Este o particularitate a virusului hepatitic C de a evolua parțial asimptomatic chiar și în timpul fazei acute de infecție. Din acest motiv o mare parte din pacienți nu sunt diagnosticați în etapa de infecție acută și sunt diagnosticați uneori în faza cronică sau chiar în faze mult mai cronice, cu fibroze avansate, ciroză hepatică și chiar complicații ale cirozei, în etapa în care au dezvoltat carcinom hepatocelular”, a adăugat medicul.

Care este cel mai frecvent simptom al hepatitei

Cel mai frecvent simptom în cazul hepatitei C este oboseala. În faza acută, pacienții se pot confrunta, de asemenea, cu instalarea icterului, dureri abdominale, scăderea poftei de mâncare.

În etapele cronice ale hepatitei C apar o serie de simptome extra-hepatice, cum ar fi vasculita, erupții la nivelul tegumentelor, inflamații articulare, afectarea renală sau creșterea riscului de diabet.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel