Sari la conținut

Ziua Mondială a Rinichiului: Accesul echitabil la diagnostic, tratament și servicii medicale optime este esențial pentru sănătatea rinichilor

1 din 10 români trăiește cu boală cronică de rinichi, însă, din cauza simptomelor care se manifestă târziu, afecțiunea este depistată abia în stadiile avansate. Anual, peste 37.000 de persoane sunt spitalizate cu acest diagnostic. Cu ocazia Zilei Mondiale a Rinichiului, marcată anul acesta pe 14 martie, Societatea Română de Nefrologie (SRN), Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Ministerul Sănătății readuc în atenția românilor setul gratuit de analize pentru diagnosticarea din timp a bolii, astfel încât pacienții să aibă acces echitabil la tratamente și îngrijiri optime. 

„Boala cronică de rinichi (BCR) nu se manifestă prin simptome evidente, iar acest lucru duce la o subestimare pe scară largă a prevalenței și incidenței afecțiunii. BCR prezintă o patologie complexă și este favorizată de bolile cardiovasculare, hipertensiune și diabet zaharat, frecvente în rândul românilor. Boala cronică de rinichi poate fi însă ținută sub control dacă se acționează din timp. De anul trecut, de la 1 iulie, acest lucru este posibil și în România – orice persoană adultă poate beneficia de un set gratuit de analize pentru diagnosticarea bolii, care acum fac parte din pachetul de bază de servicii medicale. Azi am vrut să ofer un exemplu în acest sens, prin recoltarea celor două analize în vedere evaluării stării de sănătate a rinichilor mei, pentru că eu cred cu tărie că putem preveni această boală, iar acolo unde este deja instalată suntem pregătiți să oferim servicii medicale de calitate, a declarat Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății.

La nivel mondial, Boala Cronică de Rinichi ocupă locul 7 în topul cauzelor de deces, iar specialiștii estimează că, dacă nu este abordată din timp, va deveni a 5-a cauză a mortalității, până în 2040. În prezent, în România, doar 10% dintre persoanele care suferă de BCR sunt diagnosticate în stadii incipiente. 

„Patologia bolii cronice de rinichi este silențioasă în stadiile sale incipiente. Diagnosticarea corectă și timpurie este esențială pentru ca pacienții să nu ajungă să fie dependenți de dializă sau de transplantul de rinichi. Dacă știm din timp cu ce ne confruntăm, putem preveni complicațiile și întârzia evoluția bolii. Facem un apel către persoanele care sunt diagnosticate cu diabet zaharat, hipertensiune, alte afecțiuni cardiovasculare, să meargă la medicul de familie pentru a-și evalua sănătatea rinichilor, prin intermediul a două analize simple: estimarea ratei de filtrare glomerulară și raportul albumină-creatinină urinară. , a explicat Prof. Univ. Dr. Ina Kacso, Președintele Societății Române de Nefrologie.

Măsurile adoptate în 2023, de Ministerul Sănătății, pun în prim-plan medicul de familie. Acesta, alături de medicii din alte specialități, poate acționa decisiv în depistarea timpurie a bolii cronice de rinichi. Pe baza biletului de trimitere, laboratoarele efectuează gratuit testele pentru măsurarea ratei de filtrare glomerulară estimată și raportul albumină-creatinină urinară.

„Cu cât acționăm mai din timp, cu atât creștem șansele ca viețile pacienților noștri să nu fie afectate. Însă, pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie să crească și nivelul de conștientizare, atât în rândul medicilor, cât și al pacienților. Boala cronică de rinichi este, în prezent, o afecțiune subdiagnosticată, nu doar în România, ci la nivel global. Deteriorarea funcției renale fără nicio intervenție de prevenție sau tratament duce, inevitabil, și la creșterea numărului de spitalizări. În stadiile avansate, pacienții ajung să aibă nevoie de multiple internări anuale. Prin introducerea analizelor gratuite pentru boala cronică de rinichi în pachetul de bază de servicii medicale ne putem ajuta efectiv pacienții să prevină efectele devastatoare ale acestei afecțiuni și ne îndemnăm colegii să recomande persoanelor pe care le au în grijă să își evalueze gratuit starea de sănătate a rinichilor” a fost mesajul la unison transmis de Dr. Dina Mergeani, Președintele Societății Naționale de Medicina Familiei, respectiv Dr. Daciana Toma și Răzvan Miftode, vicepreședinți. 

Noile progrese terapeutice înregistrate în tratamentul Bolii Cronice de Rinichi oferă o speranță reală pentru tot mai mulți pacienți. La nivel mondial, campania Zilei Mondiale a Rinichiului pentru anul 2024 se desfășoară sub sloganul: „Sănătatea rinichilor pentru toți – Promovarea accesului echitabil la îngrijire și a unei practici medicamentoase optime!. Această temă a fost preluată și de către comunitatea științifică din România, care, prin vocea Prof. Univ.Dr. Gabriel Mircescu, Prof. Univ.Dr. Liliana Tuță și a Prof. Univ.Dr. Gener Ismail, subliniază importanța accesului echitabil pentru întreaga populație la servicii de evaluare a stării de sănătate a rinichilor, precum și la intervenții de diagnostic precoce și tratamente adecvate pentru fiecare stadiu de boală, inclusiv cele incipiente, în faza pre-dializă: “În ultimii doi ani, în România, s-au făcut progrese importante pentru îmbunătățirea managementului bolii cronice de rinichi, prin decontarea celor două analize recomandate unui diagnostic corect, prin introducerea unor pachete de servicii la nivel de spitalizare de zi care să asigure tratamentul optim al pacienților, dar și prin creșterea nivelului de conștientizare al bolii. Un alt pas ce trebuie făcut este ca această patologie să fie tratată conform recomandărilor internaționale, acela al accesului la tratament pentru pacienții în stadii incipiente, pe care sperăm să îl vedem concretizat cât mai curând!”.

Campania națională de informare și conștientizare, lansată în anul 2023 de Societatea Română de Nefrologie (SRN), Societatea Națională de Medicina Familiei(SNMF) și Ministerul Sănătății, sub sloganul “Bolile cardiovasculare, hipertensiunea și diabetul sunt frecvente și pot afecta grav rinichii. Evaluează gratuit starea rinichilor tăi la medicul de familie!”, subliniază importanța înțelegerii riscurilor și a diagnosticării problemelor renale încă din stadiile incipiente. Gradul de incidență este crescut în rândul persoanelor vârstnice, al celor care suferă de hipertensiune arterială, boli cardiovasculare, diabet, obezitate sau au antecedente familiale de boli renale. Pentru aceste categorii se impune controlul anual, în vederea depistării timpurii a Bolii Cronice de Rinichi. 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel