marți, noiembrie 29, 2022

Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerelor de Sânge: Transplantul de celule stem hematopoietice înseamnă VIAȚĂ. Află cum poți să devii DONATOR.

Pe 28 mai este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerelor de Sânge. Este un semnal de alarmă pentru conștientizarea importanței acestor tipuri de cancer, dar și pentru încurajarea oamenilor să se înscrie în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Te-ar mai interesa: Alertă sanitară! Experimentul secret cu care cerce...


Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerelor de Sânge

De Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerelor de Sânge, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice și Societatea Română de Transplant Medular au două mesaje importante de transmis:

  • este o nevoie acută de un număr mare români care să se înscrie în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice
  • din acest an, în România sunt disponibile terapiile celulare CAR-T pentru pacienții cu cancere de sânge.

Transplantul de celule stem hematopoietice înseamnă VIAȚĂ

Pentru mulți pacienți cu cancere de sânge, transplantul de celule stem hematopoietice de la o persoană neînrudită este singura soluție terapeutică. Este mai probabilă găsirea unei persoane compatibile în aceeași arie geografică cu pacientul. Pentru unul din trei pacienți nu există niciun donator compatibil, de aceea, este nevoie de mai multă implicare din partea tuturor și de un număr cât mai mare de oameni înscriși în Registrul Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Te-ar mai interesa: Renunță la aceste alimente ca să înfometezi celule...

„De la începutul acestui an și până în prezent, în Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice s-au înscris doar 2.678 de persoane, un număr mic raportat la nevoile noastre. 36 de pacienți se află în așteptarea unui donator cu care să fie compatibil. Și ar putea fi oricare dintre voi. Puteți intra pe site-ul Registrului să vă înscrieți. Pașii sunt atât de simpli și de mici pentru un om sănătos și atât de mari pentru un pacient cu cancer de sânge care așteaptă o șansă la viață.”, spune dr. Aurora Dragomirișteanu, director general, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

Te-ar mai interesa: Atenție femei! RUJURILE conțin un amestec de subst...

„Orice persoană nou înscrisă în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice înseamnă o șansă în plus pentru pacienții aflați în așteptarea transplantului salvator. Singurele condiții sunt limita de vârstă (între 18 și 45 de ani) și să nu aibă probleme de sănătate. Prin implicarea noastră, a tuturor, vindecarea acestor tipuri de cancere nu rămâne teorie, ci devine realitate”, completează Cezar Irimia, președintele FABC.

Te-ar mai interesa: Constipație și dureri de spate în zona lombară: ce...

Terapii celulare CAR-T, disponibile în România

De anul acesta, și pacienții din România au acces la terapiile celulare CAR-T. Terapiile celulare reprezintă o șansă pentru pacienții cu cancere hematologice avansate, recidivante sau refractare care, din păcate, nu au răspuns sau au recidivat în urma terapiilor convenționale administrate sau în urma transplantului de celule stem hematopoietice. Spre deosebire de terapiile oncologice convenționale sau inovative, terapiile celulare reprezintă o metodă de tratament care folosește capacitatea sistemului imun de a recunoaște și a distruge celulele tumorale.

Te-ar mai interesa: De ce rămân bărbații în căsnicii nefericite: 6 mot...

„Vorbim despre o terapie complet diferită față de un medicament în percepția sa clasică, despre o terapie «vie» care se regăsește în organism atât timp cât există un antigen care poate fi țintit. Spre deosebire de un medicament clasic, terapia CAR-T (chimeric antigen receptor-T cell) este creată special pentru fiecare pacient în parte, de aceea și procesul de fabricație necesită o schimbare radicală, de la producție, la logistică și administrare”, explică prof. univ. dr. Alina Tănase,  președinta Societății Române de Transplant Medular.

Acest program a fost ultima mea șansă. Nu am cuvinte. Mi-a dat o nouă viață acest tratament și le sunt recunoscător medicilor.”, spune Marin Olteanu, unul dintre pacienții care au beneficiat de această terapie revoluționară.

Cum poți să devii DONATOR de celule stem

Celulele stem sunt considerate componentele de bază ale vieții și stau la baza formării oricărui tip de celulă din organism. Celulele stem hematopoietice sunt celule capabile să se transforme în orice tip de celulă adultă (funcțională) a sângelui și a sistemului imunitar. Aceste celule se găsesc în măduva osoasă și se recoltează de la adulți din sânge periferic sau din măduvă osoasă a oaselor mari și late, adică din bazin, nu din coloană, așa cum greșit cred mulți.

Mai multe detalii despre cancerele de sânge poți afla și de aici, iar pe site-ul www.registru-celule-stem.ro/implicate vezi cum să devii donator și să poți salva o viață.

Evenimentul de anul acesta este sprijinit de Pfizer, Novartis, Janssen și Bristol Myers Squibb.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private