Sari la conținut

1 din 4 europeni suferă de această boală inflamatorie. Care sunt principalii factori de risc și metodele recomandate de tratament

Boala reumatică inflamatorie, o adevărată amenințare pentru oameni. Atenție, 1 din 4 europeni este afectat.

Pacienţii cu boli reumatice şi musculo-scheletice pot rămâne activi şi pot contribui în economie şi societate prin cariere îndelungate, în cazul în care afecţiunea este diagnosticată precoce şi primesc un tratament adecvat, afirmă specialiştii de la Liga Română Contra Reumatismului şi de la Societatea Română de Reumatologie, într-un comunicat de presă transmis cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Artritelor.

„Pentru a evita instalarea deficitului funcţional, bolile reumatice trebuie recunoscute şi diagnosticate corect încă de la primele simptome. Cu un diagnostic precoce şi tratament adecvat, pacienţii cu aceste afecţiuni pot rămâne activi şi pot contribui în economie şi societate prin cariere îndelungate”, a declarat prof. dr. Cătălin Codreanu, preşedintele Societăţii Române de Reumatologie, citat în comunicat.

Potrivit specialiştilor, bolile reumatice şi musculo-scheletice generează 50% din absenteismul de la locul de muncă, fiind principalul grup de boli profesionale şi reprezentând 38% din totalul acestora.

Bolile reumatice şi musculo-scheletice afectează persoane de toate vârstele şi includ peste 200 de afecţiuni, printre care poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă, artroza, artropatia psoriazică, fibromialgia, lupusul şi guta.

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aceste afecţiuni sunt principala cauză de dizabilitate la nivel mondial şi ţin departe de muncă aproximativ un milion de europeni şi alte milioane de persoane la nivel global, generând costuri substanţiale pentru companii şi societate.

Peste 120 de milioane de oameni (unul din patru cetăţeni) din Uniunea Europeană suferă de boli reumatice şi musculo-scheletice – mai multe persoane decât în orice alt grup de boli. În România, peste 600.000 de persoane (3% din populaţie) suferă de boli reumatice de tip inflamator, acestea afectând într-o măsură importantă populaţia activă, tineri şi chiar copii, precizează sursa citată.

Printre simptomele acestor boli se numără durerile articulare sau musculare persistente, oboseala, rigiditatea matinală şi depresia. Fumatul, excesul ponderal, factorii genetici, ocupaţii ce solicită articulaţiile, infecţiile şi vârsta înaintată sunt printre factorii ce cresc riscul de boli reumatice.

Irina Lungu

Storyteller. Redactor medical. Traducător. Lucrez cu cuvintele de când mă știu, ador magia lor. Iubesc traducerile, iar domeniul medical m-a cucerit iremediabil. Vreau să transmit publicului informații relevante, de calitate, care să îi ajute în viața de zi cu zi și în problemele cotidiene cu care se confruntă zilnic. Un om informat va fi un om mai sigur pe sine. La rândul meu, mă ghidez după principiul ”Fii tu schimbarea pe care vrei să o vezi în lume. Toți vor să îi schimbe pe ceilalți, dar uită că schimbarea începe din ei înșiși.”

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel