vineri, mai 27, 2022

În România, 1 din 4 adulţi şi o treime dintre copii suferă de rinită alergică, conform datelor Societatii Române de Alergologie şi Imunologie.

Ce trebuie să ştiţi despre boala alergică

„Este o boală cronică care apare şi se agravează an de an atunci când ea nu este recunoscută. tratată și manegeriată corect. Afecţiunea alergică duce la o scădere a calităţii vieți acestor pacienți. asemenător bolilor cardiovasulare şi diabetului zaharat”, spune Camelia Ciacli, medic primar alergolog Arad.

Te-ar mai interesa: Cum apare cancerul și cum poți să-l vindeci? Dr. P...

Simptomele unei alergii sunt de multe ori confundate cu cele ale unei răceli, iar dacă nu sunt tratate la timp pot avea efecte grave asupra sănătăţii, spun doctorii.


Diagnosticul alergiei la ambrozia

Diagnosticul de rinoconjunctivită alergică și astm alergic induse de ambrozia se bazează pe anamneza exactă a pacientului, mai ales cu privire la sursele potențiale de expunere și simptomele cauzate de inflamația mucoasei nazale și de hiperreactivitatea bronșică.

Rinoconjunctivita alergică la ambrozia se manifestă prin strănut, prurit nazal, obstrucţie nazală, secreţii nazale apoase, prurit ocular, congestie oculară, lăcrimare, iar astmul prin episoade de tuse, dificultate în respiraţie sau wheezing, simptome care se corelează cu sezonul polinic și pot persista și după acesta.

Te-ar mai interesa: Schizofrenia: 3 mituri comune distruse!...

Principalul test clinic utilizat în practică este testul prick cutanat cu extracte alergenice, la care se pot adăuga și alte investigații, ca provocarea nazală și spirometria. Testele de laborator permit identificarea alergenelor responsabile pentru sensibilizare și reactivitate încrucișată, prin determinarea nivelului IgE seric specific pentru alergenele relevante.

Garda de Mediu avertizează proprietarii de terenuri

Garda Naţională de Mediu a avertizat că ambrozia trebuie eliminată de pe toate terenurile intravilane sau extravilane, amintind că sancţiunile pentru nerespectarea legii pot ajunge până la 20.000 de lei.

Te-ar mai interesa: A ventilat manual un nou născut, timp de 12 ore! P...

„Popular i se spune iarba pârloagelor sau iarba pustiei, iar în oraşe este cunoscută ca ambrozia, buruiana care poate provoca alergii severe, dacă este lăsată să se răspândească. Pentru evitarea instalării şi răspândirii ambroziei şi pentru eliminarea ei de pe terenurile intravilane sau extravilane Legea 62/2018 obligă proprietarii sau deţinătorii sau administratorii de terenuri intravilane şi extravilane să desfăşoare lucrări de prevenire, combatere şi distrugere a buruienii denumită ştiinţific Ambrosia artemisiifolia”, a transmis Garda Naţională de Mediu.

Te-ar mai interesa: Cum un simplu epilat te poate îmbolnăvi de HPV? Me...

„Sancţiunile aplicabile pentru neîndeplinirea obligaţiilor stabilite de Legea 62/2018 sunt reprezentate de amenzi de la 1.000 de lei, la 5.000 de lei, pentru persoanele fizice şi de la 10.000 lei la 20.000 lei, pentru persoanele juridice prevăzute la art. 3 din lege.

Verificarea şi identificarea terenurilor infestate, de pe raza teritorială a unităţilor administrativ-teritoriale, se efectuează de către autorităţile administraţiei publice locale, prin agenţii agricoli angajaţi sau persoanele din cadrul acestora, desemnate prin dispoziţie a primarului.

Te-ar mai interesa: 27 mai, Sfântul Ioan Rusul. Rugăciunea extrem de p...

Modul în care se face prevenirea sau combaterea buruienii este lăsat la latitudinea proprietarilor şi administratorilor de terenuri extravilane sau intravilane”, a explicat Marioara Artemis Gătej, comisar general al Gărzii Naţionale de Mediu.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private