Sari la conținut

1 din 5 pacienți dă șpagă medicilor. Expert în sănătate publică: „Nu este niciun motiv pentru care să se oprească”. Cum se apără medicii pentru sumele pretinse pacienților?

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Din cuprinsul articolului

Sectorul medical din România este din nou zguduit de o serie de cazuri în care medicii au primit șpagă de la pacienți pentru efectuarea actelor medicale. Un medic cardiolog din Brașov trimitea pacienții la bancomat, iar medicul oncolog din Suceava primea „mici atenții”, de la bani la produse alimentare.

Eurobarometrul din 2022 estimează nivelul „plicului” la 22% din populație, procent cu care România conduce topul european, depășind Bulgaria (19%).

Potrivit unui studiu sociologic, mai mult de 40% din populația adultă a României a fost implicată în acordarea de „plăți informale” pentru a primi atenție medicală.

Lipsa de încredere în instituțiile și personalul medical e terenul fertil pentru a continua practica „plicului” și altor forme de „plăți informale”. România are unul dintre cele mai mici niveluri de încredere în personalul medical la nivelul UE. Doar 55% dintre români tind să aibă încredere în medici și asistenți medicali, pe când 40% tind să nu aibă încredere, arată cel mai recent Eurobarometru pe opinie publică (vara lui 2022).

Șpagă de 90.000 de euro pentru angajări în spitale de stat și trafic de influență la nivel înalt. Cât a ajuns să coste un post de asistent medical sau șofer de ambulanță?

Normalizarea și lipsa consecințelor

„Sigur că practica a continuat. Nu este niciun motiv pentru care să se oprească”, spune Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

„Când personalul medical începe să ia plicuri la începutul carierei, are loc un proces de normalizare a actului în sine. Dintr-un act imoral, ilegal, devine obișnuit, cu atât mai mult cu cât consecințele sunt aproape inexistente”.

Cherecheș consideră că o bună parte din vină o are justiția, care, cu mici excepții, nu pedepsește „plicul” în sistemul sanitar. „Numărul de cazuri care ajung în instanță și apoi la condamnare e suficient de aproape de zero ca să putem spune că nu există consecințe pentru actul de corupție din sistemul medical”.

Specialistul nu e mirat de faptul că mărirea salariilor nu a diminuat drastic practica.

„Banii sigur sunt bineveniți, împreună cu aprecierea și cu prestigiul profesional, dar nu există niciun motiv să se înceteze luarea plicului, pentru că deja normalizarea profesională și etică a avut loc cu mult timp înainte”, a declarat acesta în cadrul unei anchete marca Libertatea.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel