Sari la conținut

10 alimente care scad colesterolul rău și îl cresc pe cel bun

Dieta
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Regim colesterol mare. Colesterolul este o grăsime care circulă prin sânge. Corpul are nevoie de colesterol, dar prea mult este extrem de periculos și atunci apar riscurile serioase de boli cardiovasculare.

Colesterolul este ținut în frâu de statine, medicamente folosite de milioane de oameni în întreaga lume. Statinele însă pot avea efecte secundare, inclusiv insuficiență hepatică, creșterea glucozei în sânge, apariția diabetului de tip doi și chiar pierderi de memorie, potrivit celebrei clinici americane Mayo.

Ce alternative la statine avem?

În primul rând, să citim bine etichetele. Este crucial să știm ce mâncăm. Fii foarte riguros cu hrana și nu consuma alimente ultraprocesate.

Consumă fibre, ouă cu moderație, nu sări peste micul dejun și alege dimineața ovăz cu iaurt degresat. Astfel nu îți va crește nivelul colesterolului.

Redu grăsimile saturate, adică unt, carne grasă, piele de pui, smântână. De asemenea, produsele de patiserie, prăjelile. De exemplu, uleiul de palmier și cel de cocos sunt o alternativă sănătoasă, întrucât conțin grăsimi saturate, dar nu au colesterol.

Exemplu de meniu pentru scăderea colesterolului:

Micul dejun: cereale integrale cu lapte sau iaurt degresat. Se poate asocia și un fruct sau câteva semințe sau nuci, migdale, crude (sau pot fi consumate la ora 10.00 AM).

Prânz: pește la grătar sau preparat la cuptor sau carne de pasăre (preparată în același mod) fără piele + legume fierte sau la grătar sau preparate la cuptor.

Cină: salata +legume crude (roșii, castraveți, etc) la care se pot asocia câteva cubulețe de brânză semidegresată+ o lingură de ulei de măsline extra virgin sau un sos slab/muștar/oțet balsamic; de asemenea, se poate opta pentru pește la grătar cu legume.

10 alimente care te ajută să ai un nivel bun de colesterol

  • migdale
  • avocado
  • orz
  • fasole și linte
  • afine
  • ovăz

De asemenea, grijă mare la alcool! WebMd recomandă să beți alcool cu moderație și să consumați doar în timpul mesei, dacă vă știți cu probleme de colesterol.

Cantitatea este foarte importantă, de aceea ar fi recomandată o consultație cu un nutriționist care să vă ofere informații detaliate despre plusurile și minusurile alimentelor și băuturilor.

Atenție, colesterolul a început să apară și la tineri, iar sedentarismul și fumatul sunt și ele pe lista neagră a factorilor favorizanți de apariție a colesterolului rău.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel