Sari la conținut

10 efecte adverse mai puţin cunoscute ale unui fruct consumat frecvent

sursa foto: arhiva doctorul zilei

Medicii recomandă frecvent consumul de fructe şi legume pentru o dietă echilibrată, care să asigure o protecţie mai mare faţă de anumite boli, inclusiv cele metabolice şi cardiovasculare.

Însă anumite alimente pot avea şi efecte dăunătoare asupra sănătăţii, în special la persoanele cu anumit patologii deja instalate.

De pildă, un fruct exotic care abundă în antioxidanţi şi care poate fi consumat indiferent de sezon poate avea riscul declanşării unor reacţii adverse serioase.

Este vorba de kiwi, care, deşi este sigur pentru consumul general, poate avea contraindicaţii şi un risc de reacţii alergice în special la nivelul tubului digestiv, avertizează specialiştii citaţi de pinkvilla.com.

Acest fruct bogat în vitaminele C, B9 și E și minerale, cum ar fi calciul, fosforul și potasiul, are un conținut scăzut de calorii (aproximativ 60 de calorii la 100 de grame) și este ideal pentru dietele stricte, ca gustare pe care o poți mânca dimineață sau după-amiază.

Citeste si:

1o tipuri de reacţii adverse

Semințele din acest fruct pot cauza probleme în cazul persoanelor care suferă de diverticulită și, dacă este consumat în exces, poate provoca neplăceri la nivel intestinal, tocmai pentru că acest fruct are un efect laxativ.

Potrivit anumitor cercetări, un consum excesiv de kiwi poate duce la tumefacție (umflarea țesuturilor) ca rezultat al acumulării de lichide. Anafilaxia – o reacție alergică severă, care survine brusc – poate, de asemenea, să se declanșeze la persoanele care mănâncă prea mult kiwi.

Erupțiile, roșeața pe piele și urticaria sunt, de asemenea, frecvente în cazul consumului excesiv de kiwi, care poate provoca și iritații locale la nivelul gurii, potrivit doc.ro.

De asemenea, persoanele carora li se administreaza tratament cu anticoagulante ar trebui sa evite complet consumul de kiwi.

În cazuri rare, acest fruct ar putea încetini coagularea sangelui, crescând sângerarea. Dacă urmează să faceți o operație sau o intervenție chirurghicală evitați să mâncați kiwi.

1. Complicaţii în sarcină

2. Interacţiuni cu medicamente

3. Disconfort digestiv 

4. Reacţii alergice lanivelul pielii

5. Pietre la rinichi (litiază renală)

6. Scăderea tensiunii arteriale

7. Creşterea glicemiei 

8. Agravarea astmului bronşic 

9. Dureri de cap

10. Diaree 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.