Sari la conținut

Medici: Aceste ciuperci reduc cu 45% riscul de cancer!

Ciupercile, beneficii pentru sănătate
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
De ce sa mancam ciuperci zilnic

Experţii în alimentaţie oncologică susţin că un consum zilnic de doar două ciuperci medii ar putea contribui semnificativ la prevenirea cancerului și la menținerea sănătății sistemului digestiv și a creierului.

Potrivit unui articol publicat de La Crosse Tribune, introducerea regulată a ciupercilor în alimentație reduce cu până la 45% riscul apariției anumitor forme de cancer.

Sărace în sodiu și grăsimi, ciupercile susțin sănătatea inimii și pot contribui la reglarea tensiunii arteriale. De aseemenea, acestea sunt o sursă excelentă de fibre, esențiale pentru un microbiom intestinal sănătos, care joacă un rol cheie în producerea de neurotransmițători – substanțe implicate în reglarea stării de spirit și a funcției cognitive.
Un soi special de ciupercă, Hericium erinaceus, cunoscută sub numele de „coama leului” (lion’s mane), este intens studiat pentru potențialul său neuroprotector. Cercetările preliminare sugerează că acest tip de ciupercă ar putea stimula regenerarea țesutului nervos și ar putea fi preveni boli precum Alzheimer sau Parkinson.

Puncte forte: Vitaminele D şi B, plus seleniu

Ciupercile expuse la lumina UV – fie naturală, fie artificială – devin una dintre puținele surse alimentare naturale de vitamina D. Acest nutrient este esențial pentru absorbția calciului, întărirea oaselor, precum și pentru reducerea riscului de boli cronice precum diabetul de tip 2 sau demența.
În plus, ciupercile sunt bogate în seleniu, un antioxidant care susține sistemul imunitar și contribuie la reducerea stresului oxidativ la nivel celular. Vitaminele B2, B3, B5 și B9 completează profilul nutrițional, sprijinind metabolismul energetic și regenerarea celulară – cu efecte benefice în cazul mai multor forme de cancer dar și asupra pielii, părului și sistemului nervos.

 

Deși există mii de varietăți, cele mai frecvente în magazine sunt champignonul, cremini sau shiitake. Specialiștii recomandă evitarea recoltării ciupercilor din flora spontană, din cauza riscului de confuzie cu specii toxice. Ciupercile pot fi consumate crude, sotate, coapte sau gătite în diverse rețete din gastronomia internațională.

Elena Marinescu

Elena Marinescu are o vasta experienţă profesională în audiovizual, presa scrisă şi online. A avut colaborări cu publicaţii importante din media, precum "România Liberă", "Capital" sau "Taifasuri", şi se ocupă de domeniul medical de aproape 15 ani.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel