vineri, septembrie 17, 2021

Prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu, șeful Clinicii de neurologie de la Spitalul Colentina arată că există 10 lucruri simple pe care, dacă le facem putem întârzia apariția cumplitei boli care deocamdată nu

are leac

Cristina Vladu
Din ce în ce mai frecvent, prieteni, cunoscuți, pacienți, oameni cu care mă întâlnesc mă întreabă dacă pot preveni boala Alzheimer”, își începe expozeul despre această maladie „fără leac” prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu, șeful Clinicii de neurologie de la Spitalul Colentina. ”Ei bine, nu există niciun medicament sau supliment care să prevină boala, însă prevenția funcționează. Pentru pacienții care au deja demență, sigur, există un tratament complex, care încetinește declinul cognitiv. Însă pentru prevenție, nu”, opinează specialistul.

Astăzi, înțelegem prin această

boală acumularea progresivă în creier a unor proteine agregate, ca un fel de gunoi, pe care creierul nu îl poate epura. Aceste modificări duc în timp la moartea neuronilor, afectarea circuitelor neuronale și slăbirea performanței intelectuale a individului, până la stadiul de demență. Din nefericire, știința de astăzi nu ne oferă prea multe soluții.
Ce putem face, totuși?

1.Intervenții asupra stilului de viață, atunci când avem 30-40-50 de ani – activitate fizică constantă, nutriție de tip dietă mediteraneană, controlul consumului de alcool.
2.Să evităm traumatismele craniene, chiar

și minore.
3.Să evităm anxietatea și depresia, să le tratăm de îndată ce apar.
4.Să avem activitate intelectuală intensă continuu.
5.Să avem contacte sociale cât mai dezvoltate (să fim în contact și în schimb de idei cu cât mai multe alte persoane, de preferat prin contact direct).
6.Să avem un somn cât mai bun, dacă avem probleme de somn să ne adresăm unui specialist.
7.Să tratăm precoce și eficient factorii de risc vasculari – hipertensiunea arterială, diabetul zaharat sau hiperinsulinemia, obezitatea, hiperhomocisteinemia, inflamația sistemică, să eliminăm fumatul.
8.Să mergem la medic

și să ne testăm atunci când ni se pare că memoria, atenția, concentrarea au scăzut, sau când nu ne mai descurcăm la fel de bine în activitatea curentă.
9.Să raportăm medicului dacă avem în familie cazuri de boală Alzheimer, mai cu seamă dacă au debutat sub 65 de ani.
10.Să încercăm în fiecare zi să fim bucuroși, să ne distrăm și să ne propunem să vizităm locuri noi și să cunoaștem oameni noi.

Ultimele stiri