miercuri, mai 18, 2022

10 semne că ai un ficat bolnav. Iată la ce trebuie să fii atent

Din păcate, deși este un organ foarte complex care joacă un rol important în aproape toate funcțiile corpului, ficatul nu doare. Acest organ este responsabil pentru detoxifiere, sinteza proteinelor și secreția de substanțe chimice care ajută la digestia alimentelor.

Este bine de reținut că, atunci când ficatul este afectat, întreaga stare fizică şi psihică se schimbă. Apare o stare de oboseală permanentă, nejustificată de factorii externi.

Te-ar mai interesa: Investigații care ne pot salva viața. Medic român:...

Randamentul scade, concentrarea devine dificilă și, în general, dispare cheful de viață, odată cu energia noastră. Practic, atunci când ficatul este în suferinţă, întreg organismul obosește, iar capacitatea de funcţionare se va diminua considerabil.


Semne că ai un ficat bolnav: 1. Oboseala cronică inexplicabilă

În momentul în care simți că ai nevoie constantă de odihnă, înseamnă că există toxine în corpul tău și ficatul nu este în măsura să le elimine.

2. Pierderea poftei de mancare

Atunci când alimentele nu sunt digerate corect, riscați să vă pierdeți pofta de mâncare și, prin urmare, să pierdeți în greutate.

3. Probleme de digestie

Ficatul produce bila care ajută la digestie. Când ficatul este deteriorat, poate provoca indigestie, diaree, sindrom de colon iritabil, constipație sau intoleranță la alimentele grase.

Te-ar mai interesa: Ce se întâmplă dacă mâncăm în mod excesiv? Efectel...

 

4. Dureri de stomac

Greața și vărsăturile sunt cele mai frecvente simptome ale afectării ficatului. Aceste simptome pot apărea și în cazul migrenelor, amețelilor, sarcinii sau intoxicației alimentare. Cu toate acestea, dacă aceste simptome persistă o perioadă prelungită, înseamnă că ficatul este deteriorat și nu poate elimina toxinele.

Semne că ai un ficat bolnav: 5. Schimbarea culorii scaunului

Deficitul de bilă duce la modificări ale culorii scaunului. Prin urmare, dacă acestea sunt argiloase, de culoare galben pal sau gri pentru o lungă perioadă de timp, este posibil ca ficatul nu funcționează corect.

Te-ar mai interesa: Efecte secundare ale paracetamolului: analgezicul ...


6. Modificarea culorii urinei

În momentul în care nivelul bilirubinei crește, acesta poate provoca modificarea culorii urinei. Astfel, un ficat deteriorat nu poate elimina excesul de bilirubină, deci rinichii îl elimină!

7. Retenție de apă

Cu toate că retenția de lichide poate fi un semn al unei probleme renale, a unei boli limfatice, a insuficienței cardiace și a unui dezechilibru hormonal, poate fi, de asemenea, un semn al unui ficat deteriorat.

Te-ar mai interesa: Alertă medicală transmisă de Spitalul de Boli Infe...


Semne că ai un ficat bolnav: 8. Icter

Nivelurile ridicate de bilirubină din sânge provoacă icter, care apare la ochi, vârful degetelor, limbă și piele. Această afecțiune poate indica, de asemenea, probleme cu vezica biliară sau pancreasul.

9. Mâncărimi pe piele

Un ficat bolnav afectează pielea, făcând-o mai sensibilă. Ca urmare, este posibil sa aveți mâncărime, vânătăi sau vene vizibile.

10. Durerea abdominală

Crampele sau durerea la nivelul abdomenului inferior și balonarea pot indica, printre altele, leziuni hepatice.

Te-ar mai interesa: Tromboza venoasă profundă se dezvoltă repede și po...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private