Sari la conținut

10 trucuri cu ajutorul cărora îți stimulezi metabolismul să ardă cât mai multe calorii

Metabolismul reprezintă totalitatea transformărilor biochimice şi energetice care au loc în organism. Cu cât metabolismul e mai activ, cu atât se ard mai multe calorii şi „dispar” mai repede grăsimile. Nutriţioniştii recomandă 10 metode de accelerare a metabolimului.

1 Fără diete ce înfometează. Dietele care supun stomacul şi creierul la cazne dereglează metabolismul. Dieta prin înfometare încetineşte metabolismul, iar organismul ajunge să stocheze energia pentru „zile negre”.

„Organismul se învaţă cu cât îi dai, învaţă să trăiască şi cu 900 de calorii. Asta nu înseamnă că se pierd şi kilogramele”, explică specialistul în nutriţie Corina Zugravu. Dietele restrictive pe termen lung „taie” din muşchi.

Sfatul nutriţioniştilor nu e să mâncaţi mai puţin, ci mai sănătos, alegând alimente consistente în detrimentul celor „bogate” în calorii goale (gen pateuri, dulciuri).

2 Bazaţi-vă pe proteinele din carne, lapte, brânză, ouă. Organismul are nevoie de proteine pentru a construi muşchi. Specialiştii recomandă 1 gram de proteine/ kilogram, ceea ce înseamnă că o persoană care are 70 de kilograme va avea nevoie de 70 de grame de proteine pe zi: o friptură de porc slabă, un ou fiert, un pahar cu lapte şi o felie de brânză slabă de vaci. Alte alimente bogate în proteine sunt nucile, alunele, migdalele, soia şi ciupercile.

„Nutrienţii, adică proteinele, glucidele şi lipidele, ne aduc calorii, dar şi consumă calorii, la rândul lor. Pentru a metaboliza proteinele (mestecat, digestie, absorbţie), organismul arde cele mai multe calorii. Practic, ce consumi, cheltuieşti”, spune nutriţionistul.

3 Alimente organice. Cercetătorii canadieni au demonstrat că o dietă bogată în alimente „înţesate” de pesticide şi toxine (care sunt stocate în ţesutul adipos) încetinesc metabolismul. Alte studii au arătat că pesticidele favorizează apariţia depozitelor de grăsime. Alegeţi ori de câte ori aveţi ocazia fructe şi legume organice.

4 „Şoareci” de birou activi. Mai mult de patru ore de stat pe scaun reduc la zero producţia enzimelor care controlează grăsimea şi colesterolul „rău”. Pentru a activa producţia acestor enzime şi a stimula arderile de calorii „spargeţi” perioadele de stat pe scaun cu mici plimbări.

5 Consumaţi apă rece. Cercetătorii germani au arătat că cei care beau zilnic şase pahare de apă rece ard între 5 şi 100 de calorii pe zi, adică în jur de trei kilograme pe an.

„Organismul consumă aceste calorii pentru a aduce apa la temperatura corpului”, mai explică nutriţionsitul. De altfel, totalitatea reacţiilor chimice ale organismului au nevoie de apă. Persoanele deshidratate ard cu 2% mai puţine calorii decât cele care se hidratează corespunzător.

6 Mâncaţi iute şi picant. Ardeii iuţi sau alimentele picante şi fierbinţi „biciuiesc” metabolismul şi stimulează activitatea sistemului nervos. Un ardei iute creşte rata arderilor cu 20%.

7 Nu săriţi peste micul-dejun. Persoanele care „sar” peste micul dejun au un risc de patru ori mai mare de obezitate decât cele care servesc micul-dejun.

„Micul-dejun asigură energia în prima parte a zilei, atunci când se presupune că ai avea cea mai mare nevoie de ea. Cea mai mare parte a caloriilor consumate dimineaţa sunt utilizate, în timp ce caloriile consumate în partea a doua zilei au tendinţa să se depună”, subliniază specialistul.

8 Beţi cafea sau ceai. O ceaşcă de cafea stimulează sistemul nervos central şi creşte metabolismul cu 5-8%, ceea ce înseamnă arderea a 100-200 de calorii pe zi. O ceaşcă de ceai pe zi, bogată în antioxidanţi, creşte metabolismul cu 12%.

9 Fibre şi fier. Alimentele bogate în fibre cresc rata de ardere a caloriilor cu 30%. Medicii recomandă 25 de grame de fibre pe zi, echivalentul a trei porţii de fructe sau legume. Şi fierul e esenţial în oxigenarea muşchilor în scopul arderii grăsimilor. Fructele de mare, crustaceele, mazărea, cerealele şi spanacul sunt surse excelente de fier.

10 Lactate degresate. Există studii care au arătat că deficienţele de calciu scad metabolismul. Consumul de lactate parţial degresate reduce ab sor bţia grăsimilor din alte alimente

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel