Sari la conținut

11 alimente care mențin tiroida sănătoasă

Glanda tiroidă este cel mai important organ endocrin, a cărui funcție este determinată de un sistem complex de hormoni. Este o glandă foarte mică, dar foarte puternică, în formă de fluture și situată la baza gâtului.

Poate fi numită un fel de centru de control pentru hormonii care reglează starea de spirit, metabolismul, ritmul cardiac, temperatura și respirația.

Glanda tiroidă produce doi hormoni principali, T4 (cunoscut sub numele de tiroxină) și T3 (cunoscut sub numele de triiodotironină). Aceștia lucrează în tandem cu glanda pituitară, care este situată sub creier, la baza craniului.

Dacă acestea semnalează că organismul are nevoie de mai mult sau mai puțin dintr-un anumit hormon, se eliberează un hormon numit TSH, care se leagă de tiroidă pentru a-i spune acesteia ce hormoni să elibereze. Dacă organismul funcționează corect, toți acești hormoni sunt echilibrați.

Există două boli tiroidiene principale care apar atunci când acești hormoni sunt dezechilibrați. Hipotiroidismul apare atunci când organismul produce prea puțini hormoni tiroidieni.

Deși simptomele acestei afecțiuni pot varia, senzația de oboseală, creșterea în greutate, constipația, fața umflată și ceața cerebrală sunt frecvente. Acest lucru se poate datora unei varietăți de factori, de la deficiența de iod până la tiroidita postpartum.

Ei bine, hipertiroidismul apare atunci când organismul produce prea mulți hormoni tiroidieni. În mod obișnuit, această afecțiune include probleme de somn, slăbiciune musculară, hiperactivitate, senzația că este mereu cald și iritabilitate crescută.

De asemenea, poate fi asociată cu o serie de anomalii, de la excesul de iod și noduli tiroidieni inflamați până la tiroidită și boala Graves. Sănătatea tiroidei poate fi afectată nu doar de gene, ci și de mediu și de stilul de viață, inclusiv de alimentație.

Imagine creată cu AI

Alimentele singure nu pot vindeca problemele tiroidiene

Există câteva alimente uimitoare, bogate în nutrienți, care pot ajuta la menținerea funcției tiroidiene. „Alimentele singure nu pot vindeca problemele tiroidiene”, spune nutriționistul Julie Harris.

„Cu toate acestea, o combinație de nutrienți și medicamente poate ajuta la restabilirea funcției tiroidiene și la reducerea simptomelor.” Antioxidanții puternici, acizii grași sănătoși pentru inimă și fibrele pot face cu adevărat diferența în sănătatea ta generală.

În plus, consumul de alimente antiinflamatorii poate avea un anumit impact asupra sănătății tiroidei. Consumul de alimente care reduc inflamația poate ajuta persoanele cu boli autoimune, cum ar fi boala Graves sau Hashimoto, să se simtă mai bine.

Un intestin nesănătos sau dezechilibrat duce la multe consecințe negative asupra sănătății, inclusiv la o funcție imunitară deficitară. Tulburările sistemului imunitar – bolile autoimune – sunt în primul rând de natură inflamatorie.

Intestinul joacă un rol important în menținerea unei tiroide sănătoase și în controlul inflamației.

Consumul de superalimente bogate în nutrienți sănătoși pentru intestin, cum ar fi antioxidanții și fibrele, poate ajuta la ameliorarea bolilor și simptomelor tiroidiene. Fibrele sunt considerate un „material de construcție” important pentru organism, care contribuie nu numai la pierderea în greutate, ci și la îmbunătățirea organismului.

Alimente care mențin tiroida sănătoasă

Alimentele antiinflamatorii includ:

  • Pești grași (cum ar fi somonul și heringul)
  • Nuci
  • Semințe
  • Fructe de pădure
  • Ulei de măsline

Unele dintre cele mai benefice tratamente pentru tiroidă includ alimente pline de antioxidanți, fibre, vitamina A, vitamina C, magneziu, potasiu, zinc și seleniu:

  • Semințe de dovleac
  • Nuci de Brazilia
  • Afine
  • Ciocolată neagră (70 până la 85 la sută cacao)
  • Mere
  • Ouă
Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel