Sari la conținut

12 lucruri despre Helicobacter Pylori. Medic: Nu recomandăm abuz de antibiotice

Helicobacter pylori
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
Bacteria Helicobacter pylori poate duce la apariția cancerului de stomac

Helicobacter Pylori este una dintre cele mai enervante și comune bacterii cunoscute. Habitatul său natural este stomacul, iar de acolo infectează epiteliul gastric uman.

Multe ulcere și unele tipuri de gastrită își au originea în infecții cauzate de acesta. Medicul Vasi Rădulescu a împărtășit câteva lucruri interesante pe marginea acestui subiect.

12 lucruri despre Helicobacter Pylori

„1. Helicobacter Pylori este o bacterie care se poate găsi în stomacul omului.

2. Prezența ei în stomac este corelată cu fenomene erozive, sindrom dispeptic, creșterea riscului de cancer gastric.

3. Helicobacter Pylori se poate identifica prin mai multe căi: biopsie de mucoasă gastrică la endoscopie, testul respirator cu urează, identificarea antigenului specific în scaun.

4. Prezența anticorpilor împotriva acestei bacterii nu este concludentă, deorece anticorpii pot rămâne mult timp prezenți și pot semnifica o infecție mai veche, tratată medicamentos eficient sau spontan (rarisim).

5. Cine are Helicobacter Pylori în stomac, chiar în lipsa simptomelor digestive (greață, arsuri, plenitudine, dureri, reflux acid) trebuie să facă o cură specială de eradicare, pentru a minimaliza riscul de cancer gastric și a evita eventuale afecțiuni viitoare.

6. Cura de eradicare este dificilă și include de regulă mai multe antibiotice: amoxicilină, claritromicină, levofloxacină, metronidazol etc.

Medicul va alege antibioticele în funcție de particularitățile pacientului (alergii, patologii hepatice sau renale) și cura poate ține 7-10-14-21 de zile sau chiar mai mult. Se pot da probiotice în această perioadă, cu prelungire încă o săptămână după cura antibiotică.

Un inhibitor de aciditate de tipul esomeprazolului (sau altceva similar) este obligatorie pe toată perioada curei.

7. Femeile sunt mai predispuse la candidoze vaginale sau orale după asemenea scheme de antibioterapie, trebuind să primească și terapie antifungică.

8. La un timp după terminarea curei de eradicare Helicobacter Pylori, se vor reface analizele pentru a verifica eficiența tratamentului”, a scris medicul Vasi Rădulescu pe Facebook.

Spălatul pe mâini, o măsură importantă

9. Spălatul pe mâini e o măsură importantă în limitarea reinfectările. Spălarea eficientă a fructelor și legumelor este de asemenea extrem de importantă.

10. Nu recomandăm abuz de antibiotice, iar medicii să încerce conceperea unor scheme cât mai eficiente și mai ușor de suportat de către pacient.

Amoxicilina și claritromicina ar trebui date succesiv, nu în același timp (spre exemplu 1 gram amoxicilină la 12 ore timp de șapte zile, respectic 500mg claritromicină la 12 ore, zilele 7-14).

11. În cazul reacțiilor adverse la antibiotice (chiar digestive, cu greță, vărsături, diaree sau infecții fungice de tip candidoză) trebuie să vă prezentați la medic.

12. În cazul unei cure bine construite, regimul alimentar nu trebuie să aibă limitări drastice; ar fi bine să se evite condimentele, alimentele acide, alcoolul, prăjelile, fructele în cantități mari, sucurile carbogazoase. Fumatul trebuie evitat.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel