Sari la conținut

Cum ne protejăm de răceală atunci când sunt schimbări bruște de temperatură? Tudor Ciuhodaru: „Antibioticele pot fi ineficiente”

Medicul Tudor Ciuhodaru
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Medicul Tudor Ciuhodaru

În ultimele două zile, România se confruntă cu schimbări bruște de temperatură. Potrivit medicului Tudor Ciuhodaru, astfel de schimbări într-un intervat atât de scurt reprezintă un stres adaptiv major pentru organism.

Cei mai afectați de aceste schimbări sunt copii, persoane învârstă și cei cu patologie cardio-vasculară sau neurologică.

Într-o intervenție la Antena3, medicul Tudor Ciuhodaru, a precizat trei lucruri simple pe care le putem face pentru a nu ne îmbolnăvi.

„Evitați stresul termic, adică îmbrăcați-vă conform temperaturilor de afară, nu conform datei din calendar. Încercați să respectați un stil de viață sănătos, evitați excitantele, cafeaua, încercați să nu fumați. Evitați automedicația. Antibioticele pot fi ineficiente, pot selecta o formă microbiană existentă și pot duce la complicații.”

Copii se cofruntă cu răceli de lungă durată

În spitalele de copii, medicii se confruntă cu o situație îngrijorătoare. Simptomele cu care se confruntă micuții par să fie de lungă durată, persistând și trei săptămâni.

Potrivit cadrelor medicale, din ce în ce mai mulți români ajung la spital cu forme grave de boală, după ce trec prin numeroase episoade de răceală.

Specialiştii atrag atenţia că astfel de situaţii apar pentru că cei mici se întorc în colectivitate, deşi nu sunt complet vindecaţi.

Medicii avertizează că simptomele pot dura chiar şi trei săptămâni, dacă revenirea în colectivitate are loc înainte de vindecare.

„Revenirea în colectivitate face să apară o a două boală, tot respiratorie. Ideal ar fi ca simptomele să fie remise complet, dar în primul rând pacientul să fie cu stare generală bună, afebril, de minim 48 de ore şi fără simptome”, recomandă Gabriela Vlad, medic pediatru la Spitalul Victor Gomoiu din Capitală.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel