Sari la conținut

12 obiceiuri principale care ne pot proteja de demență.  Experții subliniază: fiecare persoană are un risc diferit

Dementa
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Prevenirea dementei

12 obiceiuri principale care ne pot proteja de demență. Experții subliniază: fiecare persoană are un risc diferit de a dezvolta această boală gravă.

Oamenii de toate vârstele trebuie să facă mai mult pentru a-și proteja creierul de demență mai târziu în viață, potrivit celei mai importante organizații britanice care se ocupă de boala Alzheimer.

12 obiceiuri principale care ne pot proteja de demență.  Experții subliniază: fiecare persoană are un risc diferit

În special, după cum a anunțat Alzheimer’s Research UK, fiecare dintre noi poate adopta 12 obiceiuri specifice, care pot preveni patru din zece cazuri. Cu toate acestea, nici măcar 2% dintre adulți nu le respectă pe toate.

În plus, doar unul din trei dintre noi realizează că demența poate fi prevenită și că nu suntem condamnați să o dezvoltăm dacă ajungem la o vârstă suficient de înaintată.

Experții subliniază că fiecare persoană are un risc diferit de a dezvolta demență. Acest lucru depinde de o combinație de trei factori:

 1. Vârsta
 2. Genele (istoricul familial)
 3. Modul de viață
 4. Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză a demenței (cauzând 60-70% din cazuri). 

La nivel mondial, se estimează că 55 de milioane de persoane sunt afectate de această boală mintală, relatează BBC. Se așteaptă ca acest număr să crească semnificativ în următoarele decenii, pe măsură ce speranța de viață a populației crește.

Test interactiv

Oamenii de știință de la Alzheimer’s Research UK au creat un instrument interactiv cu ajutorul căruia putem verifica în ce măsură suntem expuși riscului de a dezvolta demență și ce putem face pentru a ne proteja.

Instrumentul se numește „Think Brain Health Check-In” și, deși se adresează în primul rând persoanelor de 40-50 de ani, poate fi folosit de persoane de toate vârstele.

„Este un fapt că unii oameni sunt purtători de gene cu risc ridicat pentru demență. Cu toate acestea, 40% din riscul cu care ne confruntăm cu toții poate fi modificat” , a declarat profesorul. „Studiile existente arată că există 12 factori de risc modificabili”. Instrumentul interactiv oferă tuturor sfaturi personalizate.

Cele 12 obiceiuri principale care ne pot proteja de demență, în linii mari, sunt:

 • Dormiți cel puțin 7 ore în fiecare noapte
 • Implică-te în mod regulat în activități care îți provoacă mintea
 • Aveți grijă de sănătatea voastră mintală
 • Fiți activi din punct de vedere social
 • Aveți grijă de auzul dumneavoastră
 • Aveți grijă la dietă
 • Fiți activi din punct de vedere fizic
 • Nu fumați
 • Consumați alcool cu moderație
 • Mențineți un nivel sănătos al colesterolului
 • Mențineți o tensiune arterială sănătoasă
 • Dacă aveți diabet, controlați-l cât mai mult posibil.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel