Sari la conținut

12 obiceiuri SĂNĂTOASE pentru fiecare lună din noul an. Ianuarie: Fara alcool, cofeină și zahar

matinale

12 obiceiuri SĂNĂTOASE pentru fiecare lună din noul an. Obiceiurile sănătoase de îngrijire personală nu trebuie să țină doar o lună, ci pe tot parcursul anului. Potrivit specialiștilor, imbunatatire a starii fizice si mentale pas cu pas, este mult mai eficienta decat stabilirea unor rezolutii greu de indeplinit.

Ianuarie: Fara alcool, cofeină și zahar

Obiceiurile sanatoase de mai jos, asumate in fiecare luna a noului an, pot fi calea catre adoptarea permanenta a unui stil de viata echilibrat, armonios si benefic calitatii vietii.

1. Ianuarie luna fara alcool, cofeina si zahar

Luna ianuarie este o perioada excelenta pentru urmarea unei cure de detoxifiere, nu doar ca prim pas la inceput de an catre un organism mai sanatos, ci si ca necesitate de eliminare a toxinelor si kilogramelor excedentare acumulate de sarbatori. Ficatul detine un rol principal in detoxifierea naturala a corpului, indeplinindu-si mai usor functia in absenta alcoolului, cofeinei si zaharului din alimentatie.

Renuntati complet la bauturile alcoolice, inlocuiti cafeaua cu un program de somn sanatos si evitati pe cat posibil sursele alimentare de zahar (puteti utiliza ca indulcitor stevia).

2. Februarie luna cu o zi pe saptamana fara machiaj

Reducerea cantitatii de machiaj absorbita de ten este extrem de benefica pentru sanatatea pielii. O zi pe saptamana in care tesutul cutanat este lasat sa respire poate fi cea mai buna cale de prevenire a problemelor cutanate diverse (acnee, iritatii, pori dilatati, semne de imbatranire prematura a pielii etc.).

3. Martie luna fructelor si a legumelor ecologice

Primele semne ale sosirii primaverii sunt si cele care marcheaza inceputul sezonului oficial al fructelor si al legumelor. Luna februarie poate fi dedicata obiceiului achizitionarii de alimente vegetale ecologice, cultivate in conditii de siguranta si cu o valoare nutritiva superioara.

4. Aprilie luna consumului bogat de apa

Specialistii nu contenesc sa recomande tuturor un consum sporit de apa in fiecare zi. Hidratarea corespunzatoare a organismului are un rol central in mentinerea sanatatii si a frumusetii, de la intretinerea elasticitatii pielii, pana la eliminarea toxinelor din corp si reglarea greutatii corporale. Luna aprilie poate fi perioada in care sa va angajati in adoptarea obiceiului de a consuma cel putin doi litri de apa in fiecare zi, fara exceptie!

5. Mai luna corpului pus in miscare

Vremea frumoasa de afara este pretextul perfect pentru mai multa miscare in aer liber. Dedicati luna mai sportului efectuat cu orice ocazie, pentru un trup in forma, un somn de calitate si o minte echilibrata. Va puteti obisnui cu acest obicei sanatos stabilind o regula de baza sa va ridicati si va puneti corpul in miscare dupa fiecare 30 de minute de stat pe scaun.

6. Iunie luna parului protejat de instrumentele de coafat

Frumusetea parului depinde in mare masura de mostenirea genetica, insa sanatatea acestuia este influentata fara doar si poate de modul in care este ingrijit. In luna iunie, cand razele soarelui ii pot afecta integritatea firelor de par, adoptati obiceiul de a renunta la instrumentele de coafat (uscator de par, placa, ondulator etc.). Purtati o palarie de soare atunci cand va expuneti mai mult timp mediului exterior pe timp de vara!

7. Iulie luna celor 30 de minute de sport pe zi

Un obicei foarte sanatos, recomandat de specialisti persoanelor de toate varstele, este dedicarea a cel putin 30 de minute pe zi sportului. Miscarea in orice forma, de la inot si antrenamente de aerobic, pana la plimbarile cu bicicleta sau banalul mers pe jos, sustine starea de sanatate pe termen lung, prevenind ingrasarea si instalarea bolilor cronice.

8. August luna relatiilor intime satisfacatoare

O viata sexuala implinita este la fel de importanta pentru echilibrul corpului si al mintii. Luna august poate fi dedicata atentiei sporite acordate intimitatii cu partenerul de cuplu. Comunicati deschis, exprimati-va tandretea mai des, petreceti mai mult timp impreuna si programati sexul pe lista de prioritati zilnice.

9. Septembrie luna mancatului fara graba

Bogata in roade bogate, pline de antioxidanti, luna septembrie este dedicata mancatului sanatos. Prin urmare, introduceti in alimentatie strugurii fara rezerve, insa nu uitati de obiceiul mestecatului incet, un element cheie pentru o digestie excelenta.

10. Octombrie luna celor 20 de minute de meditatie pe zi

O tehnica de relaxare recomandata de specialisti oamenilor de toate varstele este meditatia, cu o serie intreaga de avantaje ce implica imbunatatirea memoriei, a creativitatii si a compasiunii. Aceasta arta straveche contribuie la o mai buna concentrare, ajuta la eliminarea efectelor stresului si la o capacitate superioara de procesare a informatiilor. Doar 20 de minute de meditatie pe zi aduc schimbari spectaculoase practicantilor, sustin expertii.

11. Noiembrie luna celor 8 ore de somn in fiecare noapte

Pe masura ce zilele se scurteaza, predispozitia la instalarea depresiei sezoniere creste. In luna noiembrie, propuneti-va sa va odihniti cel putin 8 ore in fiecare noapte. Veti evita cu succes toate consecintele privarii de somn, de la cresterea nivelului de stres, pana la ridicarea riscului de instalare a bolilor cronice.

12. Decembrie luna exprimarii recunostintei

Exprimarea recunostintei este una din caile prin care o persoana isi poate alimenta starea de fericire, au descoperit cercetatorii. In luna decembrie, notati in fiecare seara pe hartie 5 lucruri pozitive din viata cotidiana, potrivit sfatulmedicului.ro.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel