Sari la conținut

17 Noiembrie – Ziua Copilului Prematur. Care sunt principalele cauze ale nașterii premature

O naștere prematură este, în teorie,  o naștere care survine înainte de împlinirea a 37 de săptămâni de gestație. Sunt numeroși  factori care pot cauza o naștere prematură, la fel  cum nu întotdeauna cauza este depistată, după ce nașterea a avut loc înainte de termen.

Cauzele nașterii premature pot fi împărțite in 3 categorii: nașteri cu travaliu declanșat mai devreme, nașteri când se rupe apa înainte de termen și nașteri când medicii decid că este mai bine să scoată copilul cât mai repede, potrivit site-ului despreprematuri.ro.

Primele doua categorii sunt nașteri premature declanșate în mod spontan.  Aici se încadreaza 2/3 din nașterile premature. În astfel de situații, travaliul se declanșează pe neașteptate, mai devreme decât termenul ori prin contracții ori prin faptul că se rupe apa. Dacă apa se rupe înainte de 27 de săptămâni de gestație, se numește rupere spontană prematură de membrane. De foarte multe ori, doctorii nu pot spune cu precizie ce a dus la ruperea membranelor ori la începerea contracțiilor, de multe ori sunt unul sau mai mulți factori de risc combinați:

– infecții: orice tip de inflamație sistemică sau infecție poate cauza o naștere prematură, inclusiv infecțiile stomatologice, gingivitele și parodontitele, infecțiile urinare sau cervicovaginale ori la rinichi.

-insuficiența cervicală, probleme cu colul: colul scurtat sau deschis reprezintă o problemă ce nu trebuie trecută cu vederea.

-fumatul: nicotina cauzează constricția vaselor sanguine și arterelor uterine, care alimentează bebelușul cu nutrienți si oxigen, conducând si la nașteri premature.

-stress-ul

-sarcinile multiple

-timpul scurt între sarcini

-istoricul familial – riscul de a naște prematur crește, dacă mama și/sau sora au născut prematur, la fel și o naștere prematură în trecut.

În majoritatea cazurilor, sarcina produce doar un disconfort minor. Sunt situații însă în care sarcina poate cauza probleme grave de sănătate, care pun în pericol atât viața bebelușului, cât și pe a mamei. În aceste cazuri, doctorii pot lua hotărârea de  a scoate copilul mai repede, chiar dacă nu s-a declanșat travaliul.

„Ziua de 17 noiembrie a fiecărui an reprezintă ziua celor veniţi pe lume înainte de termen, nou-născuţii prematuri. În fiecare an, la nivel mondial se nasc aproximativ 15 milioane nou-născuţi prematuri, iar supravieţuirea acestora reprezintă o piatră de încercare atât pentru neonatologi, cât şi pentru familiile lor, pentru că mortalitatea infantilă este dată în mare parte de această categorie de copii. Ziua de 17 noiembrie este o zi foarte emoţionantă pentru mine şi echipa mea şi suntem mulţumiţi de munca şi eforturile pe care le depunem în fiecare zi pentru salvarea prematurului mic şi foarte mic, adică acel copil sub 1.000 de grame, care altă dată era considerat avorton”, a declarat prof.univ.dr. Maria Stamatin, șeful Clinicii de Neonatologie din cadrul Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza-Vodă” Iași.

Mai multe clădiri emblematice din municipiul Iaşi vor fi iluminate în violet astăzi,  pentru a atrage atenţia opiniei publice asupra problemei prematurităţii, care în ultimii ani a devenit o problemă de sănătate publică.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel