Sari la conținut

Ce se întâmplă în corpul tău atunci când ai gripă

Prof. Gregory A. Poland, expert în vaccinuri și în boli infecțioase la Mayo Clinic și dr. John J. Treanor au explicat tot procesul prin care trece corpul nostru atunci când avem gripă:

Primele 24-48 de ore:
Virusul gripal a intrat în contact cu tractul tău respirator, fie prin inhalarea germenilor de la strănutul sau tusea cuiva infectat deja, fie prin atingerea unei suprafeţe contaminate şi apoi atingerea zonei feţei (gură, ochi, nas).Virusul îşi face loc în organismul tău, în celulele care care delimitează tractul respirator, şi începe să se multiplice.Ce simți:
Deocamdată nu sunt simptome

Ce poți să faci:

Din nefericire, nu prea  ai ce face în această etapă. Probabil nici măcar nu ţi-ai dat seama că ai gripă.

Următoarele 5-7zile:
Celulele sistemului imunitar sunt „recrutate“ şi trimise în locul în care se înmulţeşte virusul. Ele trimit semnale prin molecule pentru a alerta corpul şi a-i pune în funcţiune răspunsul imunitar: să atace virusul ce poate infecta celule noi
Ce simţi:Începi să ai febră, te simţi obosit, strănuţi, ai frisoane şi te dor muşchii şi încheieturile
Ce poți să faci:Consultă neapărat medicul. Încearcă să atenuezi simptomele cu ajutorul ceaiurilor, dropsurilor contra tusei. De asemenea, poţi administra, cu precauţie şi numai dacă vrei neapărat, puţină aspirină sau paracetamol împotriva febrei. Medicamentele antivirale sunt disponibile doar cu reţetă, iar medicul te poate sfătui în privinţa lor. Este necesară foarte multă odihnă, pe lângă tratamentul recomandat. În acest moment eşti şi foarte contagios, mai ales în primele zile ale manifestării simptomelor, aşa că nu te duce la serviciu pentru a nu împrăştia virusul şi la alţii
Ultimele zile:
Mulţumită sistemului imunitar, ai scăpat de virusul gripei.

Ce simţi:Incă mai ai câteva simptome, puţină oboseală, gâtul iritat din cauza leziunilor cauzate de tuse, însă febra şi restul simptomelor au dispărut.

 

Ce poți să faci: Continuă să te odihneşti cât de mult poţi, dar ar trebui să te simţi în stare să-ţi reiei activitatea. Oricum, nu mai eşti contagios (aproape deloc), aşa că te poţi întoarce la serviciu.
Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel