Sari la conținut

Medic neurochirurg specializat în chirurgia coloanei vertebrale. Ce probleme de sănătate se ascund în spatele unei dureri de cap și de coloană?

durere de spate
Sursa foto: Arhivă Doctorul Zilei

Dacă vă luptați cu dureri cronice de gât sau de spate, medicul dumneavoastră vă poate recomanda să consultați un specialist în coloană vertebrală – un medic special pregătit să diagnosticheze și să trateze afecțiunile care provin dintr-o problemă la nivelul coloanei vertebrale.

Coloana dumneavoastră vertebrală este o structură complicată: Trebuie să fie suficient de puternică pentru a oferi structură și sprijin corpului dumneavoastră, dar nu atât de rigidă încât să nu vă puteți îndoi și mișca după cum este necesar. Atunci când ceva nu este în regulă cu modul în care componentele coloanei vertebrale se potrivesc sau funcționează împreună, pot apărea dureri sau alte simptome neurologice, cum ar fi amorțeala și slăbiciunea.

„O problemă la nivelul coloanei vertebrale este adesea resimțită fie ca o durere de gât, fie ca o durere de spate, în funcție de locul exact în care apare problema”, explică Dr. Einar Bogason, neurochirurg specializat în chirurgia coloanei vertebrale la Houston Methodist.

„Cauza de bază este de obicei un anumit tip de modificare degenerativă a coloanei vertebrale, care devine mai frecventă odată cu vârsta.”

Afecțiunile tratate de un specialist în coloană vertebrală includ stenoza vertebrală, hernia de disc, spondilolistezisul, sciatica și multe altele.

Semne pentru a consulta un specialist în coloană vertebrală

Nu toate durerile de gât sau de spate sunt cauzate de una dintre afecțiunile coloanei vertebrale enumerate mai sus. De asemenea, entorsele și luxațiile musculare datorate suprasolicitării sau rănilor pot duce la aceasta. La fel și o postură proastă.

Deci, cum știți când durerea s-ar putea datora unei probleme degenerative care este cel mai bine abordată de un specialist în coloană vertebrală? Dr. Bogason citează următoarele cinci semne:

1. Dureri de gât sau de spate care nu dispar

Dacă durerea de gât sau de spate persistă săptămâni sau luni, este probabil că este timpul să consultați un specialist în coloană vertebrală pentru o evaluare amănunțită.

„Vrem să ne asigurăm că nu ne scapă o problemă legată de coloana vertebrală”, explică Dr. Bogason.

„Un specialist în coloană vertebrală caută probleme foarte specifice pe care medicul dumneavoastră primar sau alte tipuri de specialiști s-ar putea să nu se concentreze la fel de mult, cum ar fi semnele de degenerare a discurilor sau de compresie a nervilor.”

2. Slăbiciune inexplicabilă, amorțeală sau furnicături la nivelul brațelor sau picioarelor

neuropatie
Sursă foto: NeuroPain

Unele probleme ale coloanei vertebrale provoacă dureri evidente, dar nu toate.

„Acest lucru este cel mai adevărat în cazul gâtului”, spune Dr. Bogason.

„De exemplu, atunci când stenoza vertebrală cauzează comprimarea măduvei spinării, durerea de gât poate fi foarte subtilă.”

În schimb, slăbiciunea, amorțeala sau furnicăturile la nivelul mâinilor ar putea fi simptomul cel mai vizibil. Dacă acest lucru nu poate fi explicat prin cauze comune – cum ar fi sindromul tunelului carpian, cotul de tenis, cotul de jucător de golf sau neuropatia – luați în considerare posibilitatea de a fi evaluat de un specialist în coloană vertebrală.

„Este important să se identifice cauza”, adaugă Dr. Bogason. „Dacă este vorba de stenoză vertebrală și nu intervenim, problema va progresa și poate afecta în cele din urmă și picioarele.”

3. Durerea de gât este însoțită de dureri de braț

„Când simptomele încep să evolueze și durerea nu se mai limitează la gât – adică atunci când se deplasează în brațe, mâini și degete – asta ne indică faptul că este mai probabil să fie o problemă la nivelul coloanei vertebrale”, spune Dr. Bogason.

De exemplu, durerea de gât ar putea fi cauzată de o hernie de disc care pune presiune pe nervii din coloana vertebrală.

4. Durerea de spate este însoțită de dureri de picioare

alimente bune pentru rinichi
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Similar modului în care durerea de gât care se deplasează spre braț poate fi un semnal de alarmă, durerile de spate care se extind la nivelul extremităților inferioare pot semnala, de asemenea, o problemă care își are originea în coloana vertebrală.

Dr. Bogason adaugă că, atunci când simptomele au progresat până în acest stadiu, sunt adesea necesare tratamente mai avansate – opțiuni dincolo de fizioterapie și analgezice fără prescripție medicală.

Un specialist în coloană vertebrală poate ajuta la determinarea celui mai bun mod de a gestiona afecțiunea.

5. Tratamentul conservator al unei afecțiuni a coloanei vertebrale a eșuat

Dacă știți că durerea este cauzată de o afecțiune a coloanei vertebrale, dar problema nu s-a ameliorat cu un tratament conservator, este timpul să consultați un specialist în coloană.

„Întotdeauna începem cu opțiunile cele mai puțin riscante – fizioterapie, analgezice fără prescripție medicală – dar, dacă acestea nu funcționează, există alte câteva tratamente pe care le putem încerca”, explică Dr. Bogason.

„Acestea variază de la medicamente eliberate pe bază de rețetă și injecții care vizează durerea nervoasă până la intervenții chirurgicale în unele cazuri.”

Medicamentele ajută la ameliorarea durerii până când problema se ameliorează cu ajutorul terapiei fizice în timp, dar scopul intervenției chirurgicale la nivelul coloanei vertebrale este de a corecta problema în interiorul coloanei vertebrale.

De exemplu, dacă o compresie nervoasă este cauzată de o hernie de disc sau de un pinten osos, intervenția chirurgicală poate ameliora presiunea care generează durerea.

„Dacă este nevoie de o corecție extinsă, până la punctul în care eliminăm părți ale coloanei vertebrale necesare pentru stabilitatea structurală, atunci este necesară fuziunea coloanei vertebrale”, explică Dr. Bogason.

„Aceasta implică utilizarea de șuruburi și tije pentru a ajuta la susținerea acelor zone ale coloanei vertebrale.”

Un specialist în coloană vertebrală vă poate ajuta să înțelegeți toate opțiunile de tratament, precum și care este cea mai bună pentru dumneavoastră în funcție de afecțiunea dumneavoastră specifică și de stilul de viață.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel