Sari la conținut

18 Ianuarie: Blue Monday sau cea mai depresivă zi a anului. Cum ne influențează sănătatea psihică?

Blue Monday
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
Blue Monday, cea mai trista zi din an

A treia zi de luni din luna ianuarie este cunoscută ca și Blue Monday sau cea mai deprimantă zi a anului.  Noi vă propunem să ne ocupăm de sănătatea noastră mentală împotriva influențelor comerciale. Dar haideți să vedemc cum s-a ajuns la Blue Monday.

Blue Monday. De ce am fi triști în a treia luni din fiecare an

Teoria despre „Blue Monday” a apărut în 2005 și îi aparține psihologului britanic Cliff Arnall.

Acesta a creat o formulă matematică elaborată pentru a calcula care este ziua cea mai deprimantă din an. A luat în considerare mai mulți factori: condiţiile meteorologice, nivelul datoriilor acumulate, câte zile au trecut de la sărbătorile de iarnă, câte zile au trecut de la încălcarea obiectivelor trasate pentru noul an şi nivelul scăzut de motivaţie.

În ianuarie, organismul uman se resimte după consumul de alcool şi dulciuri din luna decembrie, conturile bancare sunt aproape de cota de avarie din cauza cadourilor de Crăciun şi a petrecerilor de Revelion. În plus, vor mai trece câteva luni până când lumina diurnă va creşte considerabil și nivelurile de vitamina D din organism vor putea să se regenereze prin expunerea naturală la razele solare.

Un alt motiv de depresie: vacanţele reprezintă deja doar o amintire îndepărtată. Nu în ultimul rând, se ia în considerare şi faptul că mulţi oameni urăsc zilele de luni.

Totuși cum s-a ajuns la această popularizare a noțiunii de Blue Monday?

Ne explică acest lucru Mihai Copăceanu. El este psiholog, blogger, absolvent al Institutului de Psihiatrie, Psihologie și Neuroștiințe al King’s College din Londra, cadru didactic asociat la Universitatea „1 decembrie 1918” din Alba-Iulia și recent și-a susținut teza doctorală privind corelația dintre starea de sănătate și consumul de substanțe psihoactive în rândul tinerilor din România.

„Formula a suferit ea însăși modificări, cuprinzând factori precum vremea, datoriile, salariul, timpul scurs de la Crăciun, nivelul scăzut al motivației. Pe de o parte, este intuitivă această constatare deoarece la modul general, europenii, după zile pline de odihnă, relaxare și cu mari cheltuieli financiare, pot experimenta o stare de deprimare mai ales în această zi de luni.

Dar nu poate fi vorba de o singură zi global. Cea mai deprimantă zi pentru o persoană este ziua aceea în care la modul pur subiectiv o persoană a simțit la intensități maxime deprimarea și, în cele mai multe cazuri, reține data acelei zile. La fel se întâmplă și cu „cea mai fericită zi”, o dată cu profund impact asupra existenței noastre.

Însă trebuie subliniat că nu există vreun consens asupra acestei zile. Dimpotrivă, există opinii ale cercetătorilor care propun zilele din noiembrie ca fiind cele mai deprimante. Rata suicidului este, de asemenea, mai ridicată în anumite luni, în funcție de țara la care ne raportăm: de exemplu, în America în august, în Africa de Sud în octombrie.”

Depresia în România – sau „boala secolului XXI”

„Depresia este în mod clar boala secolului XXI. Numărul persoanelor care necesită tratament în clinici de specialitate, în mediul privat, este în creștere și va crește, iar vârsta persoanelor afectate va fi mult mai variată. Organizația Mondială a Sănătății estima la 5% rata depresiei în România în rândul populației generale.

Desigur, pe categorii de vârste cifrele sunt diferite. La nivel european, media era de 7%, depresia cronică atingând un nivel de 12% în Irlanda și peste 10% în Portugalia, Germania și Finlanda, iar nivelul mai scăzut au fost raportate în România, Cehia, Bulgaria sau Cipru.”

 

 

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel