Sari la conținut

20% dintre copii suferă de Dermatită Atopică. Află totul despre această afecţiune

Societatea Română de Dermatologie (SRD) va derula, în perioada urmaăoare, o serie de campanii de educare si informare a populaţiei cu privire la anumite afecţiuni dermatologice de larg interes. Prima actiune de amploare din acest an este dedicată Dermatitei Atopice (DA), o afecţiune tot mai frecvent întâlnita in randul copiilor.

Campania, denumită generic “Spune DA informării şi tratării DA”, a cărui promotor este este cunoscuta prezentatoare de radio sş televiziune, Liana Stanciu, se va desfăşura în perioada 15-30 aprilie 2013.

Una dintre acţiunile incluse în program este distribuţia în toată ţara de pliante şi afişe, care conţin informaţii extrem de utile despre dermatita atopică.

Mai mult, la nivelul unităţilor de învăţământ din Capitală, SRD, în parteneriat cu Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucureşti, derulează începând de astăzi, o amplă campanie de informare şi preventie privind dermatita atopica.

De asemenea, pentru publicul larg bucureştean, SRD a instalat în zona Piaţa Unirii- Splaiul Independenţei (zona Hanul lui Manuc) un cort de campanie, unde se vor înmâna flyere cu informaţii despre DA si mostre din produsele destinate  aceastei afecţiuni.

Dermatita atopică este o suferinţă inflamatorie cutanată, cu debut în copilărie, manifestata clinic prin uscaciune tegumentară şi prurit intens şi asociată frecvent cu alte afecţiuni alergice (astm bronsic, rinita alergica).

Dermatita atopică, afecţiune cu debut predominant în primele luni sau în primii ani de viaţă, poate fi tinuta sub control cu un disconfort socio-economic minim, doar dacă se apelează la medicina de preventie, un rol important, in acest caz, avându-l şi părinţii copiilor, aceştia fiind cei care pot trage primul semnal de alarma” a declarat, presedintele SRD, prof. Dr. Călin Giurcăneanu.

La rândul său, secretarul general al SRD, medicul Alin Nicolescu a ţinut să precizeze ca „ acest teren alergic poate trece neobservat, dar în timp dermatita atopică se poate agrava şi pentru a preîntâmpina boala este nevoie de informare preventivă în rândul populaţiei”. Acesta a subliniat faptul că „în cabinetul meu medical, din 10 copii care vin la consultaţii, 8 prezintă o componentă atopică ceea ce ne duce cu gândul la o incidenta a acestei afectiuni dermatologice foarte ridicată în ţara noastră”.

De altfel, statisticile arată că dermatita  atopică prezintă la nivel mondial o incidenta in continua crestere cu o frecvenţă crescută în ţările dezvoltate economic. Potrivit studiilor, dermatita atopică este prezentă la peste 20% dintre copiii din Europa Occidentală, iar 15% dintre copiii cu DA au afectare severă.

Debutul acestei afecţiuni este predominant în copilărie (85% sub 5 ani; 55% sub 1 an), calitatea vietii fiind afectata sever, într-o proporţie similară cu cea provocată de diabetul zaharat şi cu mult mai sever decat psoriazisul cutanat. Dacă ne raportâm la mecanismul genetic, 73% dintre pacienţi au istoric familial de atopie, iar 27% au istoric familial de DA.

 Societatea Româna de Dermatologie (SRD) este o asociaţie profesională şi ştiintifica de elita a medicilor dermatovenerologi din România, cu o îndelungată şi bogată tradiţie, fiind afiliată Asociatiei Medicale Romane (AMR).  SRD, principalul for profesional al medicilor dermatologi din România colaboreaza strans cu Academia Europeană de Dermatovenerologie (EADV).

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel