vineri, iunie 9, 2023

200 de orfani ucraineni cu dizabilități fizice și mentale severe au fugit în Polonia pentru a scăpa de rachetele rusești. „Am petrecut mai bine de o oră sub pământ în timpul unui bombardament”.

Associated Press relatează că, după ce s-au adăpostit în subteran, grupul de tineri a plecat spre Ungaria înainte de a continua spre Polonia, unde au ajuns cei mai mulți dintre cei 1 milion de refugiați ai Ucrainei.

200 de orfani ucraineni cu dizabilități fizice și mentale severe au fugit în Polonia pentru a scăpa de rachetele rusești

Aproximativ 200 de tineri ucraineni cu dizabilități fizice și mentale se numără printre cei 1 milion de refugiați care au făcut o călătorie pe timp de iarnă pentru a trece granițele Ucrainei și a scăpa de atacurile invadatorilor ruși.

Locuitorii orfelinatului pentru băieți Svyatoshinksy și ai orfelinatului Darnytskyy pentru fete, care se află ambele în Kiev, au ajuns miercuri cu trenul în Zahony, Ungaria, în drum spre orașul Opole din sud-vestul Poloniei, relatează Associated Press.

Rezidenții și însoțitorii lor au suportat focuri de armă și atacuri aeriene rusești înainte de a-și părăsi casele cu ajutorul viceprimarului din Kiev, al biroului pentru protecția copilului din oraș și al organizației de ajutor catolică Caritas.

„Am petrecut mai bine de o oră sub pământ în timpul unui bombardament”

„Din punct de vedere teritorial, orfelinatele sunt locul unde au zburat rachetele, unde au fost explozii de puști. O stație de metrou din apropierea orfelinatului a fost aruncată în aer”, a declarat pentru AP directorul Svyatoshinksy, Larissa Leonidovna. „Am petrecut mai bine de o oră sub pământ în timpul unui bombardament”.

Grupul a părăsit capitala cu autobuzul și s-a îndreptat spre granița poloneză, dar a dat peste o linie de mașini care se întindea pe kilometri, în timp ce și mai mulți ucraineni fug de invazia rusă acum în a doua săptămână.

„În doar șapte zile am asistat la exodul a un milion de refugiați din Ucraina către țările vecine”, a declarat miercuri Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiați (UNHCR), Filippo Grandi, într-un tweet. Grupul de tineri din orfelinate a călătorit în Ungaria în loc să aștepte ore nespuse pentru a trece în Polonia.

„Este foarte greu, se vede că este foarte greu, toți au nevoie de îngrijire și sprijin special”, a declarat Leonidovna pentru AP despre copiii aflați în grija ei.

Se estimează că 4 milioane de oameni ar putea fugi din Ucraina

UNHCR estimează că 4 milioane de persoane ar putea părăsi Ucraina, a cărei populație totală este de 44 de milioane, în săptămânile și lunile următoare și a spus că situația pare a fi cea mai mare criză de refugiați din Europa din acest secol.

Un purtător de cuvânt al agenției i-a lăudat pe vecinii Ucrainei pentru că și-au păstrat granițele deschise pentru civili în timp ce ies din țară.

„Am văzut o solidaritate și ospitalitate extraordinară din partea țărilor care primesc refugiați, inclusiv din partea autorităților și comunităților locale”, a spus Shabia Mantoo într-un comunicat. Tinerii – care au dizabilități fizice și mentale severe, potrivit AP – s-au urcat în patru autobuze în Zahony pentru a parcurge a doua etapă de aproape 600 de kilometri din călătoria lor.

La Opole, acestea vor fi plasate în centre de reabilitare, potrivit raportului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

V-ar mai putea interesa:

spitale private