Sari la conținut

3 afecțiuni care se pot complica în sezonul rece

Toamna și iarna sunt  anotimpuri destul de dificile pentru menținerea sănătății la nivel optim. Variațiile de temperatură, umiditatea pot să conducă la agravarea simptomatologiei unor afecțiuni așa cum sunt astmul, ulcerul gastroduodenal și sinuzita. 

Practic aceste afecțiuni pot avea manifestări mai violente. Astfel de episoade de acutizare a unor boli de fond se regăsesc de regulă la copii, la persoanele în vârstă sau la cei care au un sistem imunitar slăbit. De aceea este foarte important să acorzi atenție alimentației dar și sportului. Fructele și legumele proaspete sunt de real ajutor.

Uite ce afecțiuni se pot agrava în sezonul rece:

  • Astmul, una din cele mai complicate afecțiuni care se intensifică în manifestări toamna. Practic, astmul este o boală a căilor aeriene din plămâni, fiind o boală cronică care deși nu are vindecare, sub tratament boala poate să fie ținută sub control. Datele statistice arată că o persoană din zece are astm. Boala poate debuta la orice vârstă, deși cele mai multe persoane au avut primele simptome în jurul vârstei de 10-12 ani. Este foarte important ca bolnavul de astm să se ferească de praf. Dar și de răceală, de bronșită fiindcă acestea vor agrava crizele de astm.
  • Ulcerul gastroduodenal este o altă afecțiune care are un caracter sezonier, mai exact se reactivează primăvara și toamna. Factorii care determină apariția ulcerațiilor sunt diverși: de la predispoziția genetică, alimentația haotică și până la consumul de medicamente antiinflamatorii sau bacteria Helicobacter pylori. Principalele manifestări sunt concretizate în dureri abdominale, uneori destul de puternice, prezența stărilor de vomă și a vărsăturilor.
  • Sinuzita, o afecțiune care-și face simțită prezența din plin în sezonul rece. Răcirea vremii şi schimbările abrupte ale presiunii atmosferice favorizează apariţia sinuzitei sau agravarea simptomelor de boală. Afecțiunea aduce cu sine dureri puternice de cap, febră, nas înfundat. Poluarea, anumite alergii dar și probleme dentare netratate sunt posibile cauze ale apariției sinuzitei.
Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel