Sari la conținut

Cea mai sănătoasă grupă de sânge. Boli specifice fiecărei grupe

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Cu toții căutăm modalități de a fi sănătoși și de a o menține așa cât mai mult timp posibil, dar există mulți factori care ne afectează sănătatea – nutriția, activitatea fizică, genetica și altele. Un astfel de factor este grupa de sânge.

Sângele nostru este format din globule roșii și albe, precum și din trombocite. Fiecare persoană are o anumită grupă de sânge – A, B, BAB sau O, care este determinată de prezența sau absența antigenelor pe suprafața globulelor roșii și a anticorpilor din plasmă.

Numeroase studii au demonstrat de-a lungul timpului că grupa de sânge influenţează riscul de a face anumite boli pe parcursul vieţii, inclusiv AVC şi boli de inimă.

Patru grupe de sânge principale

Grupa de sânge a unei persoane reprezintă structura chimică aflata în exteriorul globulelor roşii (eritrotice), numite antigene. Aceste grupe sunt decise de genele moştenite de la părinţi.

Există patru grupe de sânge principale, conform sistemul AB0: A, B, AB si 0. Însă mai există şi un sistem numit Rh. În total, există opt grupe de sânge:

  • A cu Rh pozitiv (A+);
  • A cu Rh negativ (A-);
  • B cu Rh pozitiv (B+);
  • B cu Rh negativ (B-);
  • AB cu Rh pozitiv (AB+);
  • AB cu Rh negativ (AB-);
  • 0 cu Rh pozitiv (0+);
  • 0 cu Rh negativ (0-).
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Astfel, există persoane cu grupa sanguină A care au antigenul A și anticorpi la B, persoanele cu grupa sanguină B care au antigenul B și anticorpii împotriva A, persoanele cu grupa sanguină BAB care au ambii antigene și niciunul dintre anticorpi și cel mai numeros grup O. , care nu are antigene, dar are și anticorpi la A și B.

Care grupă de sânge este cea mai sănătoasă?

Persoanele cu sânge de tip A au mai multe șanse de a dezvolta boli pulmonare, dar au un risc mai mic de probleme cardiace. Sistemul imunitar al celor cu grupa sanguina A este foarte eficient impotriva infectiilor de tip bacterian precum: otita, tuberculoza, infectia cu E.coli.

Insa aceste persoane sunt des afectate de probleme respiratorii precum astmul sau infectii ale sinusurilor, de aceea este recomandata evitarea produselor bogate in probiotice, intrucat acestea pot provoca inflamatii ale tractului respirator.

Persoanele cu grupa sanguină B au mai multe șanse de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral, dar sunt mai rezistente la unele infecții. Persoanele cu aceasta grupă de sânge sunt mult mai rezistente la infectiile sau dezechilibrele digestive, astfel ca alimentatia celor din aceasta categorie este mai permisiva, fiind recomandate in special tipurile de carne cu valori proteice consistente: vita, peste si miel.

Persoanele cu grupa sanguină BAB au cele mai puține șanse dezvoltă anumite tipuri de cancer, dar au mai multe șanse să cadă pradă anumitor bacterii și viruși. Sunt cele mai predispuse la aparitia bolilor de inima, intrucat acestia prezinta o frecventa mai mare a inflamatiilor in organism, fapt asociat cu afectiunile cardiace. De asemenea, cei care au grupa aceasta de sange sunt predispusi la lupus sau scleroza multiplă.

Persoanele cu grupa 0 trăiesc cel mai mult

În cele din urmă, persoanele cu sânge de tip O sunt mai puțin susceptibile de a avea hipertensiune arterială sau de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral, dar au mai multe șanse de a dezvolta ulcere gastrice.

De altfel, se crede că persoanele care detin aceasta grupa au un sistem imunitar foarte puternic, secretii bogate ale acizilor in stomac si, in general, trăiesc cel mai mult, aceasta fiind considerata cea mai buna grupa de sange. Persoanele cu grupa 0 sunt mai predispuse la inflamatii sau reactii alergice care pot declansa dezechilibre ale imunitatii.

Prin urmare, nu există un răspuns clar la întrebarea care este cel mai sănătos grup de sânge. Toate tipurile de sânge au avantajele și dezavantajele lor și ar trebui să avem grijă de sănătatea noastră, indiferent de grupa de sânge.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel