Sari la conținut

3 motive să-ți faci asigurare privată de sănătate

3 motive să-ți faci asigurare privată de sănătate. Chiar dacă există obligativitatea asigurării de sănătate la stat, tot mai mulți preferă asigurarea privată.

Nemulțumirile privind sistemul medical de stat sunt arhicunoscute și, deși se plătesc obligatoriu, asigurările medicale de sănătate nu par să ajute prea mult.

Celebrul răspuns „nu mai sunt fonduri” este valabil pentru tot felul de analize și investigații. De altfel, este știut că, pentru a obține o programare trebuie așteptat 2-3 luni.

Poate și mai mult. Sunt rare cazurile în care se găsește loc sau mai sunt fonduri…

Pe lângă acestea, se mai adaugă și condițiile din unitățile medicale de stat, în ciuda faptului că omul cotizează la sistemu de asigurări. Și este obligatoriu.

Ei bine, în aceste condiții, nu este de mirare că tot mai mulți se îndreaptă către asigurările private de sănătate, unele dintre acestea permițând și tratamentul în clinici din străinătate.

De altfel, orientarea românilor către asigurări voluntare de sănătate o dovedesc cifrele oficiale. De pildă, anul trecut, românii au apelat de două ori mai mult la acest tip de asigurări de sănătate.

Asigurări voluntare de peste 620.000 de ori, în 2021

Potrivit unei analize realizate de Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare (UNSAR), românii au utilizat anul trecut asigurările voluntare de sănătate de peste 620.000 de ori, dublu în comparație cu 2020.

În același timp, valoarea totală a serviciilor medicale plătite anul trecut de către companiile de asigurări (indemnizații) în baza acestor polițe a fost cu 31% mai mare decât în 2020, adică peste 280 milioane lei.

Acești bani au acoperit costuri cu serviciile medicale de care au avut nevoie cei care și-au încheiat o asigurare voluntară de sănătate, sume care, așadar, nu a mai fost necesar să fie cheltuite din fondul public de asigurări sociale de sănătate.

De altfel, potrivit datelor furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), protecția financiară suplimentară contractată de români în 2021 în baza asigurărilor voluntare de sănătate a crescut cu 10% față de anul precedent.

Evoluția primelor brute subscrise reflectă și rezultatele celei mai recente cercetări sociologice realizate de IRES pentru UNSAR: 4 din 10 români spun ca sunt mai interesați de acest tip de poliță, se arată într-un comunicat transmis de ASF.

De ce să alegem o asigurare privată de sănătate

Avantajele unei asigurări private de sănătate sunt multe și, teoretic, ar exista un singur dezavantaj: prețul. În funcție de alegerea fiecăruia, o poliță de asigurare privată de sănătate poate costa între câteva zeci de euro și sute de euro, lunar.

Vestea bună este că aceste asigurări private de sănătate sunt deductibile în limita a 400 de euro pe an atat pentru angajat, cat si pentru angajator.

De asemenea, asiguratul își poate alege furnizorul de servicii medicale private, inclusiv clinici din afara tarii.

De cele mai multe ori, asigurarile includ preventia, consultatia si diagnosticul, dar si tratamentul si recuperarea postoperatorie.

Totodata, prin prisma reglementarilor pietei de asigurari, asigurarea privata ofera garantia serviciilor prestate, iar in cazul iesirii din piata, Fondul de Garantare a Asigurarilor isi asuma despagubirea asiguratorului.

Așadar, motive să alegem o o asigurare privată sunt multe, ca să nu mai vorbim de condițiile și serviciile oferite în clinicile private.

Simona David

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel