sâmbătă, februarie 27, 2021

Da, știm că știi cât e de dăunător fumatul. Ai auzit-o de multe ori, însă ai zis mereu: Lasă, mie nu mi se întâmplă nimic.

Doar că acum situația se cam complică. Orice fumător devine mult mai expus în fața inamicului mondial: noul coronavirus.

Pneumologii din toată lumea avertizează: fumatul creează mediul propice pentru infectarea cu coronavirus!

Ei ne-au explicat că timp de 30 de minute după fumat sunt anulate barierele de protecție de la nivelul căilor respiratorii, potrivit unui amplu reportaj stirileprotv.ro

Virusul pătrunde mai ușor în plămâni, unde începe să distrugă acele celule care protejează și regenerează țesuturile care fac posibilă respirația.

Specialiștii vorbesc tot mai mult de riscul sporit al infectării pe fondul fumatului, fumătorii fiind mai expuși.

Explicația e simplă, ne spune profesorul universitar de imunologie Veronica Lazăr. Imediat după ce fumează o țigară, oamenii au paralizat temporar aproximativ o jumătate de oră activitatea de protecție de la nivelul cailor respiratorii.

Veronica Lazăr, profesor universitar imunologie: „30 de minute sunt amorțiți practic acei cili de la nivelul căilor respiratorii.”

N-ar fi deloc indicate pauzele dese de țigară pe care le fac mulți salariați, de la vânzătorii din supermarcheturi până la cei din farmacii, care ies afară și fumează, ca apoi să revină în fața rândului de clienți.

Sau cei care plimbă animalul de companie și fumează în același timp, până ajung la cumpărături.

Trecând lejer prin căile respiratorii, virusul atacă celulele alveolare macrofage, adică exact acele celule care se ocupă cu protecția și regenerarea celulelor plămânilor.

Un interval mai mare de o jumătate de oră, în care cel care a fumat trebuie să evite contactul cu ceilalți și să reducă astfel riscul de infectare.

Făcând asta, creează intervalul propice pentru infectare, susțin imunologii, care recomandă mai degrabă fumatul acasă, în izolare, și ieșirea în comunitate după mai bine de o jumătate de oră.

Citiți întregul material AICI

Ultimele stiri

Parteneri