Sari la conținut

4 expresii faciale pot fi semne timpurii ale bolii Alzheimer

alzheimer
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Un diagnostic timpuriu al demenței este esențial pentru că permite accesul la tratament și la asistență medicală.

Demența nu este o boală specifică, ci mai degrabă un termen generic pentru capacitatea redusă de a gândi și de a-ți aminti anumite evenimente. Afecțiunea a apărut în istoria omenirii cu mult înainte de a fi numită, dar comunitățile medicale încă se luptă să o învingă. În mintea multora, primele semne de demență implică afectarea memoriei, dar schimbările în expresiile faciale pot apărea, de asemenea, încă de la început.

American in Home explică: „Luați-vă un moment pentru a observa expresiile persoanei iubite atunci când sunteți cu ea.

4 expresii faciale pot fi semne timpurii ale bolii Alzheimer

„Expresiile faciale, cum ar fi încruntarea, privirea speriată, grimasa, ținerea ochilor strâns închiși sau clipitul rapid, toate acestea ar putea fi semne ale bolii Alzheimer și ale durerii fizice și emoționale asociate cu aceasta.

„Expresiile fizice, cum ar fi postura rigidă a corpului, bătăile, legănarea sau schimbările în tiparele de mers sunt, de asemenea, semne în acest sens.”

În 2014, o cercetare publicată în International Journal of Psychophysiology a evaluat legătura dintre frecvența clipitului ochilor și tulburările cognitive ușoare.

Rezultatele au propus că o creștere anormală a activității dopaminei ar putea fi parțial responsabilă de dezechilibrul neurotransmițătorilor la pacienții cu tulburări cognitive ușoare (MCI).

Autorii au adăugat: „În plus, această constatare sugerează că o rată anormal de ridicată a clipitului ochilor poate fi un potențial marker al tranziției de la îmbătrânirea sănătoasă la demență”.

Cercetătorii au ajuns la această concluzie în urma unui studiu efectuat pe 36 de adulți mai în vârstă cu MCI și 33 de controale sănătoase.

Ritmul clipitului ochilor a fost înregistrat în condiții de repaus cu ajutorul unor electrozi de piele deasupra și dedesubtul ochiului stâng.

Rezultatele au arătat că „participanții cu MCI au prezentat o EBR semnificativ mai mare decât controalele sănătoase”.

Pacienții cu Alzheimer stau cu ochii închiși pentru perioade lungi de timp

Studiul este unul dintre multele care sugerează că declinul cognitiv este legat de creșterea expresivității faciale.

Adesea, pacienții cu Alzheimer stau cu ochii închiși pentru perioade lungi de timp, pe măsură ce boala avansează din cauza oboselii.

Potrivit organismului de sănătate Dementia Care International, aceste simptome sunt mai susceptibile de a apărea în cea de-a patra etapă a bolii.

Acesta explică: „În cea de-a patra etapă, persoanele cu demență pot închide complet lumea exterioară.

„Ei pot sta pe un scaun sau pot sta întins într-un pat, privind în gol sau pot avea ochii închiși.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel