Sari la conținut

4 lucruri pe care mâinile tale ți le-ar putea spune despre sănătatea rinichilor tăi

boli renale
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
Simptome de afectare a rinichilor

Rinichii sunt organe mici, dar fac multă muncă importantă. Dacă îți trimit semnale de avertizare, este important să fii atent. Rinichii filtrează deșeurile din sânge și elimină apa pe care o producem sub formă de urină. Tot sângele din corpul nostru trece prin rinichi de aproximativ patruzeci de ori pe zi și ei fac această treabă cu ajutorul a aproximativ un milion de unități minuscule numite nefroni.

S-ar putea să nu vă așteptați, dar problemele cu rinichii pot apărea în mâinile tale. Continuați să citiți pentru a descoperi semnele de avertizare și când ar trebui să vizitați un medic.

1.Modificări ale unghiilor

Unghiile de la mâini și de la picioare pot dezvălui multe despre sănătatea ta generală. De exemplu, modificările la nivelul unghiilor pot fi un semn precoce al problemelor cardiace, diabetului, bolii tiroidiene sau cancerului.

Există mai multe lucruri de căutat în unghii dacă aveți boală de rinichi, potrivit Asociației Academiei Americane de Dermatologie (AADA). Acestea includ „o culoare albă pe partea superioară a uneia sau mai multor unghii și o culoare normală spre maro roșcat dedesubt ( jumătate de unghii); unghii palide; și benzi albe care trec pe una sau mai multe unghii (unghiile lui Muehrcke).”

Rinichii tăi filtrează de obicei reziduurile de azot; cu toate acestea, atunci când nu pot face acest lucru, deșeurile se acumulează și schimbă aspectul unghiilor de la mâini și de la picioare. Dacă vă identificați cu oricare dintre aceste simptome, ar fi benefic să consultați un medic.

2. Schimbări ale culorii pielii

Problemele cu rinichii pot face ca pielea mâinilor și a altor părți ale corpului să își schimbe culoarea.

AADA spune că atunci când rinichii încetează să funcționeze așa cum ar trebui, toxine se acumulează în organism. Acest lucru poate provoca diferite culori pe piele, cum ar fi o culoare palidă nesănătoasă, cenușie, gălbuie sau întunecată. Poate exista și piele groasă, cu umflături și linii adânci. Chisturile și petele asemănătoare punctelor albe se pot forma, de asemenea, după o lungă perioadă de zgâriere a pielii care provoacă mâncărime.

3. Piele uscată și mâncărime

Un simptom deseori trecut cu vederea al bolii renale este pielea uscată și mâncărime. Acest lucru este cauzat de un dezechilibru al mineralelor și se numește prurit.

Pielea uscată și cu mâncărimi poate fi un semn al bolii minerale și osoase, care însoțește adesea boala avansată de rinichi, spune AADA. Acest lucru se întâmplă atunci când rinichii nu mai sunt capabili să mențină echilibrul corect de minerale și nutrienți din sânge.

Mâinile uscate și cu mâncărimi pot fi un semn al altor probleme potențiale, inclusiv deshidratarea și utilizarea prea multă dezinfectant pentru mâini. Dacă apare cu alte semne de boală de rinichi, cum ar fi nevoia frecventă de a urina, cele două pot fi legate.

Când filtrele din rinichi sunt deteriorate, poate face pe cineva să simtă că trebuie să meargă mai des la baie. Persoana ar putea simți o presiune mare atunci când merge la baie, iar urina poate începe să pară spumoasă . Acest lucru se întâmplă deoarece există mai multe proteine în urină, ceea ce este un semn că ceva nu este în regulă cu rinichii lor.

4. Umflare

Există multe motive pentru care mâinile tale s-ar putea umfla. O fractură, entorsă sau luxație poate duce la umflături, la fel ca și artrita. O altă cauză potențială a mâinilor umflate este problema cu rinichii.

Rinichii joacă un rol vital în filtrarea deșeurilor din sânge și producerea de urină. Când nu își fac treaba corect, lichidul rămâne în sistem în loc să fie excretat. Acest lichid suplimentar poate provoca umflarea degetelor și a mâinilor, precum și a picioarelor și gleznelor. Dacă observați umflarea acestor extremități împreună cu alte simptome ale problemelor renale, este important să discutați cu medicul dumneavoastră.

Dacă aveți oricare dintre aceste simptome, contactați-vă medicul pentru a vedea dacă ar putea indica probleme renale.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel