sâmbătă, noiembrie 26, 2022

4 noiembrie | Ce sărbătoare importantă este mâine pentru creștinii ortodocși. Este și zi de post. Ce rugăciune se rostește în această sfântă zi de sărbătoare.

4 noiembrie este o zi importantă pentru creștinii ortodocși, atât pentru că este vineri și se ține post, pentru că se face slujba de Sfântul Maslu, dar și pentru că cinstim un mare sfânt.

Potrivit Doxologia, Sfântul Ioanichie cel Mare a fost un călugăr și teolog creștin bizantin. Este cunoscut pentru ascetismul său devotat și pentru apărarea venerării icoanelor.

Te-ar mai interesa: Clipe dificile pentru Cristina Șișcanu și Mădălin ...

Ioanichie a viețuit în vremea domniei împăratului Teofil, un iconoclast, care a dat un edict împotriva cultului icoanelor.

Potrivit tradiției creștine, Ioanichie și-a petrecut mult timp din viață ca pustnic pe Muntele Uludağ, în apropierea actualului oraș Bursa din Turcia.

Un soldat remarcabil

Mai mult, Ioanichie a slujit în armata bizantină înainte de a-și dedica viața ascetismului și monahismului.

Ioanichie cel Mare a fost si un soldat remarcabil, reușind să-i salveze viața împăratului într-o luptă cu bulgarii.

Venerarea icoanelor a fost restaurată în Imperiul Bizantin în timpul domniei împărătesei Teodora a II-a, o schimbare pe care unii credincioși devotați o atribuie influenței și profețiilor Sfântului Ioanichie.

Te-ar mai interesa: Un apropiat al Prințului Philip șochează: Regina E...

Rugăciune către Sfântul Cuvios Ioanichie cel Mare

Troparul Sfântului Cuvios Ioanichie cel Mare, glasul al optulea:

Cu curgerile lacrimilor tale ai lucrat pustiul cel neroditor şi cu suspinurile cele dintru adânc ai făcut ostenelile tale însutit roditoare.

Și te-ai făcut luminător lumii, strălucind cu minunile, Ioanichie, părintele nostru. Roagă-te lui Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.

Cântarea 1, glasul al patrulea. Irmosul:

Deschide-voi gura mea şi se va umple de Duhul şi cuvânt răspunde-voi Împărătesei Maice şi mă voi arăta luminat prăznuind şi voi cânta minunile ei, bucurându-mă.

Te-ar mai interesa: Medic: Viața trăită în presiune nu e plus ci minus...

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Ioanichie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Fiind luminat cu lumina harului, cuvioase, luminează pe cei ce prăznuiesc cu credinţă pomenirea ta şi cu rugăciunile tale izbăveşte-i pe ei din întunericul păcatelor, Sfinte Ioanichie.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Ioanichie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi. Călătorit-ai neabătut pe calea care duce către Cetatea Cerească, Sfinte Ioanichie, că te-a povăţuit Duhul Sfânt, care S-a odihnit în inima ta.

Te-ar mai interesa: Alexandru Rafila: Virozele nu se tratează cu antib...

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Ioanichie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ai avut smerenie care înalţă, Sfinte Ioanichie, pentru aceea ne rugăm ţie: milostiveşte-te spre noi smeriţii, cuvioase şi uşurează toate durerile inimilor noastre.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi. Chemarea celor căzuţi şi Întărirea celor ce stau eşti, cea cu totul fără prihană.

Te-ar mai interesa: În multe apartamente există un aparat banal, ignor...

Pentru aceea mă rog ţie, îndreptează gândul meu cel căzut prin păcat, ca să te slăvesc, Stăpână, potrivit Doxologia.

Așa a preamărit Dumnezeu pe plăcutul său cu multe minuni și în viață și după moarte, cu ale cărui sfinte rugăciuni Domnul să ne arate și nouă mila Sa și să ne tămăduiască de bolile noastre cele sufletești și trupești, pentru slavă sfântului Său nume. Amin.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private