Sari la conținut

4 semne de avertizare timpurie ale atacului de cord care sunt necunoscute pentru mulți. Unele apar și cu o lună înainte

semn atac de cord
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome de atac de cord

Semne de avertizare timpurie ale atacului de cord. Infarcturile sunt bruște și, în majoritatea cazurilor, extrem de puternice. Experții spun că există simptome desemnate care apar în zilele și săptămânile dinaintea unui atac de cord care pot fi un semnal roșu.

În plus, există câteva semne de avertizare timpurie ale stopului cardiac de care, din păcate, majoritatea oamenilor nu sunt conștienți.

Mai jos sunt cele patru semne cheie ale unui stop cardiac iminent pe care o persoană nu ar trebui să le ignore niciodată.

Semne de avertizare ale atacului de cord: 1. Dureri în piept

Un disconfort ciudat pe care îș simți în piept poate fi cel mai frecvent indicator al unui atac de cord în orice moment în următoarele zile. Durerea provine din acumularea de plăci în interiorul arterelor, a declarat pentru The Guardian dr. Roger Blumenthal, directorul Johns Hopkins Ciccarone Center for the Prevention of Cardiovascular Disease și profesor de medicină la Johns Hopkins University School of Medicine.

Durerea tipică în piept este cunoscută sub numele de angină, care poate apărea și din cauza unei constricții sau spasm al arterelor din exteriorul inimii. Prin urmare, este important să solicitați ajutor medical cel mai devreme în cazul în care cineva se confruntă cu acest disconfort.

2. O durere arzătoare în gât, umăr sau maxilar

O durere de gât, pe care uneori s-ar putea confunda cu o încordare musculară, poate avea implicații mult mai periculoase. Dr. Blumenthal a atras atenția că o durere care trece prin gât, umăr sau braț ar putea însemna că este probabil un atac de cord.

„Uneori angina este sinonimă cu durerea în piept sau presiunea în piept. Dar în alte cazuri, în special la persoanele în vârstă, pot exista alte simptome asociate, cum ar fi  durere care iradiază prin gât, umăr sau braț”, a spus dr. Blumenthal.

Cei care se confruntă cu dureri de maxilar pe o parte, în combinație cu dureri de gât sau disconfort în piept sunt, de asemenea, expuși unui risc imediat de atac de cord.

Jayne Morgan, medic cardiolog la Spitalul Piedmont din Atlanta, GA, a spus că durerea de maxilar înainte de atac de cord este mai frecventă la femei decât la bărbați.

„Simptomele femeilor pot fi mai puțin dramatice decât durerea toracică zdrobitoare și senzația de constrângere și dificultăți de respirație care îi conduc pe cei mai mulți bărbați la spital”, a spus dr. Morgan pentru The Healthy.

„În schimb, se pot manifesta în moduri nespecifice, cum ar fi oboseală, durere de maxilar, durere de spate sau o plângere comună de „senzație de epuizare”.

 

3. Respirație grea și găfăit după îndeplinirea unei sarcini

Respirația disperată de aer după îndeplinirea oricărei sarcini fizice poate indica, de asemenea, un atac de cord. Unii oameni pot simți, de asemenea, amorțeală în braț sau disconfort în piept după efort.

Un studiu publicat în Centrul Sarver Heart arată că mai mult de jumătate dintre pacienții care se confruntă cu stop cardiac gâfâie sub diferite forme, cum ar fi sforăitul, gâlgâitul și geamătul.

Cercetătorii au spus că găfăitul este un reflex de supraviețuire declanșat de creier la debutul unui eveniment cardiac.

Semne de avertizare ale atacului de cord: 4. Senzație de greață

Anumite simptome, cum ar fi greața, durerea abdominală și oboseala generală, pot fi, de asemenea, semnale roșii la care trebuie să fiți atenți, a declarat pentru The Guardian dr. Nikhil Sikand, cardiolog Yale Medicine. Cu toate acestea, simptomele ar putea să nu fie comune pentru toată lumea.

„Unii pacienți pot avea simptome ușoare sau deloc deloc”, a menționat el.

Intervalul de timp dintre simptome și stopuri cardiace poate varia de la o persoană la alta. Oamenii pot începe să aibă simptomele cu cel puțin o lună înainte de atac de cord, problemele intensificându-se în câteva zile care au precedat evenimentul real.

„Adeseori, acea zi sau săptămâna care duce la un atac de cord poate fi plină de mai multe simptome”, a spus specialistul.

Oricare ar fi intervalul de timp, oamenii sunt sfătuiți să cheme ajutor medical, mai ales dacă simptomele apar rapid și sever.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel